Predsednik opštine Čajetina uručio odluku o poklonu 70 hektara igumanu manastira Hilandar (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Cajetina, 8.7.2022. - Predsednik Opstine Cajetina Milan Stamatovic svecano je danas urucio igumanu manastira Hilandar arhimandritu Metodiju odluku Skupstine opstine o prenosu vlasnistva nad 70 hektara zemljišta na Zlatiboru a u svrhu projekta izgradnje naucno-obrazovnih kampova manastira Hilandar. Zahvaljujuci se, iguman Metodije je pritom darovao zlatnik kralja Milutina Opstini Cajetina. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/OPSTINA CAJETINA/FOTO NIKIC)
Podelite vest

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović uručio je danas igumanu manastira Hilandar arhimandritu Metodiju odluku Skupštine opštine o prenosu vlasništva nad 70 hektara zemljišta na Zlatiboru za izgradnu naučno-obrazovnih kampova tog manastira, saopštila je ta lokalna samouprava.

Zahvaljujući se na poklonu, iguman Metodije je Opštini Čajetina darovao zlatnik kralja Milutina.

“Prilikom jedne posete Hilandaru arhimandrit Metodije je predložio da na Zlatiboru napravimo nešto ozbiljnije, dugoročnije, da napravimo jedan obrazovni i duhovni centar, da saberemo srpski narod, našu decu. Odluka da ovo zemljište dodelimo manastiru Hilandar je jedna od najvažnijih odluka koje smo doneli jer je to projekat koji nema vremensko ograničenje i pod rukovodstvom naše braće sa Hilandara može da traje vekovima”, rekao je Stamatović, obraćajući se gostima sa Hilandara.

Dodao je da je i Vlada Srbije “učinila dobro delo tako što je, prepoznavši javni interes, vlasništvo nad državnim zemljištem prenela na opštinu, a opština danas na manastir Hilandar”.

Stamatović je, kako je navedeno, “dovodeći u kontekst značaj manastira Hilandar i svega onog od čega danas zavisi opstanak srpskog naroda, rekao da će put Srbije u budućnosti određivati tri teme – Kosovski zavet, stav prema Rusiji i srpska sabornost”.

“Opština Čajetina je, kao mala samouprava, na sva tri ova polja učinila koliko je mogla i uveren sam da ćemo tako raditi i u budućnosti. Zajedno sa bratstvom manastira Hilandar pomažemo decu sa Kosova i Metohije i decu iz Hrvatske koja teško žive u enklavama, tako što ih šaljemo na more ili ih ugošćujemo kod nas na Zlatiboru”, rekao je Stamatović.

Čajetina je, kako je rekao, jedina lokalna samouprava koja ima Kancelariju za saradnju sa Ruskom Federacijom.

“Na planu sabornosti smo svi dali veliki doprinos, građani opštine Čajetina, članovi Opštinskog veća, odbornici, investitori, i ovom odlukom da zemljište dodelimo Hilandaru, pokazali smo svoju rešenost da ostanemo na svetosavskom putu”, rekao je Stamatović.

Arhimandrit Metodije je rekao “da je i njemu i svoj braći koja je došla sa Svete Gore velika radost što su danas na Zlatiboru i u opštini Čajetina jer se tu godinama osećaju kao kod svoje kuće, a od sada će to moći praktično da i dožive”.

“Na Hilandaru se čuvaju povelje drevnih careva, od Alekseja Trećeg Komnina, preko naših svetih Nemanjića, tu su i povelje ruskih careva, moldavskih vladara i drugih, a među njima će se ravnopravno naći i ova, povelja koju ste nam danas uručili”, rekao je Metodije.

U tipiku koji je sveti Sava ostavio monasima, najstrožiji je, kako je rekao, bio kada je u pitanju imovina i “obavezao nas je da sve ono što se stekne sa velikom pažnjom i čuvamo”.

“Tako da će i ovaj dar opštine Čajetina ostati u trajnom vlasništvu manastira Hilandara i nećemo ga nikada otuđiti. Potrudićemo se da ovom darovanom zemljištu damo najveći smisao, i duhovni i nacionalni”, rekao je Metodije.

Dodao je da je, povodom obeležavanja sedam vekova od smrti kralja Milutina, velikog ktitora manastira Hilandar, Sabor manastira Hilandar odlučio da izda samo 10 zlatnika sa likom kralja Milutina i da ih dodeljuje onima koje prepozna da nastavljaju njegovo delo i ostalih ktitora Hilandara i zato je odlučeno da jedan od dobitnika zlatnika bude i opština Čajetina.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x