Predsednik Srbije sutra će otvoriti aerodrom Rosulje kod Kruševca

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouТубе RTV Krusevac видео принтсцреен
Podelite vest

Aerodrom Rosulje namenjen manjim letelicama, pre svega sportskim, koji se nalazi na pet i po kilometara od centra Kruševca, u nedelju će otvoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aerodrom se nalazi na visoravni Jasikovica i biće namenjen domaćem avio-saobraćaju, sa mogućnošću da postane medjunarodni, koji bi se koristio i za putnički saobraćaj, ukoliko se za tim ukaže potreba.

Javno preduzeće “Aerodrom Rosulje”, koje je od 1995. godine poslovalo pod nadležnošću lokalne samouprave početkom 2020. godine prešlo je u nadležnost republike, odnosno postalo deo preduzeća “Aerodromi Srbije”.

Tokom prethodne dve godine, prema podacima “Aerodroma Srbije”, država je u izgradnju “Rosulja” uložila oko 340 miliona dinara, a izgradjeni su poletno-sletna pista, staza za rulanje, hangar, pomoćne staze, kompleks je ogradjen, a oko aerodroma je uradjen patrolni put, što je predvidjeno najvišim bezbednosnim standardima.

Prema navodima nadležnih iz “Aerodroma Srbije”, Rosulje će, za sada biti korišćen u sportske svrhe, dobio je oznaku 2B, što znači da na njega mogu da sleću vazduhoplovi sa rasponom krila do 24 metra, što su letelice tipa pajper, cesna, lasta, sa do deset sedišta.

Napominju da je aerodrom radjen po standardima za putnički avion ATR i da će, uz produženje piste, ako bude potrebno, moći da se koristi za te namene.

Završetkom izgradnje “Rosulja” praktično je završen projekat star 15 godina, započet pod vodjstvom lokalne samouprave 2007. godine.

Na svečanosti povodom otvaranja aerodroma biće izveden aeromiting, u kojem će, kako je najavljeno, učestvovati letelice cesna, dva pajpera, dve laste, helikopteri, a biće izvedeni i skokovi padobranaca.

Zbog otvaranja “Aerodroma Rosulje” kruševački “Jugoprevoz” će, kako su preneli lokalni mediji, sutra organizovati besplatne polaske iz centra grada, u pet termina, a besplatni autobusi će ka Rosuljama krenuti i sa 12 seoskih lokacija.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x