Predsednik Vučić: Žandarmerija uvek spremna da bude uz svoju državu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: MUP Republike Srbije
Podelite vest

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je juče da je ponosan na pripadnike Žandarmerije koji su izveli tešku i zahtevnu vežbu “Gruža 2022” i naglasio da im je zahvalan što su uvek spremni da budu uz svoju Srbiju i što su tu kada god je potrebno da se zemlјa sačuva i zaštiti.

„Hoću, pre svega, da vam se zahvalim za to što ste uvek spremni da budete uz svoju državu, da budete uz svoju Srbiju, što ste uvek tu kada god je potrebno da se zemlјa sačuva i zaštiti i što radite naporno da biste mogli da odgovorite svim zadacima. Za našu zemlјu je očuvanje sigurnosti i bezebednosti od presudnog značaja”, poručio je predsednik Vučić pripadnicima Žandarmerije.

Ocenivši vežbu sa vrlo dobro, predsednik Vučić je rekao da je vežba bila naprona i zhatevna i da je video mnogo detalјa zbog čega je ovu vežbu bilo teško izvesti, posebno u ovakvim vremenskim uslovima.

Predsednik Srbije je zamolio pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova da brinu o sebi i naglasio da je tokom vežbe osetio strah za, ne samo alpiniste koji su se spuštali užetom 51 metar niz branu, već i za ronioce i sve ostale učesnike koji su izbegavali eksplozije.

„Uvek vodite računa o sebi, jer ste vi, pre svega, najvažniji svojoj deci i roditelјima, suprugama, porodicama, ali i mnogo vredite i jednako ste važni svojoj državi”, naglasio je predsednik Vučić.

Istakao je da nikada neće zaboraviti posetu Kralјevu, kada je Srbija bila blizu nekih teških odluka i da je tog dana ceo kralјevački odred Žandarmerije bio na smotri visoko motivisan.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Žandarmerije, Helikopterske jedinice i Policijske uprave u Kragujevcu, kroz vežbu “Gruža 2022”, koja je održana na brani na jezeru Gruža, prikazali su taktike i veštine srpske policije i sadejstvo snaga sa kopna, vode i vazduha u odbrani najvitalnijih objekata značajnih za funkcionisanje države.

Vežbi su, pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, prisustvovali i drugi visoki rukovodioci MUP-a.

Više od 200 policijskih službenika, uz upotrebu najsavremenijih vozila i opreme, devet specijalnih i borbenih oklopnih vozila: „M11“, “M15“, „Lazara 3“,  „Hamera“ i „Defendera“, kvadova, helikoptera „Gazela“ i „H145 M“, borbenog desantnog gumenog čamca „Zodijak“ i  desantnog čamca „Premaks“, prikazali su   spremnost, obučenost i sposobnost u odbrani najvitalnijih objekata značajnih za život naših građana, srpsku privredu, ekonomiju i energetiku, kroz sadejstvo sa kopna, vode i vazduha.

Vežba je izvedena u više etapa, od postavlјanja uže i šire blokade brane, do potpunog savladavanja i neutralisanja terorista. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pokazali su rad snajperskih timova, ronilačkih timova sa desantnim čamcima, upadnih timova koji su se iz helikoptera, koristeći tehniku „Fast rope“, spustili na branu i alpinističkim tehnikama, koristeći infrastrukturu brane, izvršili upad u otvore i prostorije brane.

Sve vreme podršku sa kopna i upad sa kopna davali su pešadijski timovi Žandarmerije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x