Predstava ‘Svet bez žena’ u petak otvara 51. INFANT u Novom Sadu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: www.facebook.com/infant.festival
Podelite vest

Predstava “Svet bez žena” koja je prošle godine na Bitefu osvojila nagradu za najbolju predstavu po izboru publike, otvoriće 14. juna takmičarski deo programa 51. Internacionalnog festivala alternativnog i novog teatra (INFANT) u Novom Sadu.

Autorke ove predstave Maja Pelević i Olga Dimitrijević, dobitnice mnogobrojnih pozorišnih nagrada, u fokusu imaju razne vrste problematičnih narativa i praksi u srpskom pozorištu: neravnopravnost žena, nejednake nadnice, normalizovano nasilje i reprodukciju patrijarhalnih kapitalističkih obrazaca.

“Pitajući se ko ima pravo da radi, u kojim uslovima i koliko da bude plaćen za svoj rad, umetnice preispituju koji su uopšte dometi angažovane umetnosti danas, kao i na koji način ljubav – prema umetnosti – predstavlja najpodmukliji izvor društvene represije”, navodi se u pratećem materijalu festivala.

Dodaje se da predstava propituje i šta ako bi žene u teatru stupile u generalni štrajk, da li bi to bilo zbog niskih plata, ili zbog seksizma i mizoginije kojima su neprestano izložene.

“Slalom kroz ove teme vodi nas do pokušaja traganja za novim jezikom, koji je i politički, i pozorišni i poetski – novi jezik žena, rada i levice”, piše u materijalu.

Predstava “Svet bez žena”, nastala je u produkciji Bitef teatra i Centra za kulturnu dekontaminaciju.

U nedelju, 16. juna, na INFANT-u će biti odigrana predstava “Sirano” Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, u režiji Gorčina Stojanovića i sa Draganom Mićanovićem u glavnoj ulozi.

U ponedeljak je na repertoaru “Hamlet – dan ubistva” Narodnog teatra iz Bitolja u režiji Marjana Nećaka.

To je dramatizacija poznate Hamletove situacije u kojoj svaki izbor vodi samo u smrt – moralnu, duhovnu, fizičku, navodi se.

U utorak, 18. juna, na repertoaru je predstava “Zbilja” Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba, koja je autorski projekat Tomislava Šobana, koji je s Marinom Lisjakom autor teksta.

Osim na predstavi “Sirano”, na svim drugim predstavama publika sedi na sceni, zbog čega je broj karata ograničen na 200.

U Pratećem delu programa festivala biće organizovana izložba “Lego iz Novog Sada”, predstava “Da bar nisam žensko”, “Kontrabas”, “Brak-mrak”, “Neodustajanje”, te post festum tokom leta premijera INFANT-ove produkcije “Smrt kuca”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x