Predstavnica OEBS za slobodu medija zabrinuta zbog novih napada na medije u Srbiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: O.S:R.
Podelite vest

Predstavnica OEBS za slobodu medija Tereza Ribejro (Teresa Ribeiro) izrazila je zabrinutost zbog nedavnih napada na medijske radnike u Srbiji i pozvala nadležne organe da preduzmu efikasne mere za identifikaciju i krivično gonjenje svih odgovornih.

“Sve više me brine poslednja salva pretnji i optužbi na račun medijskih radnika u Srbiji. Takve ciljane antimedijske manifestacije – koje su prečesto direktna odmazde za rad novinara – imaju zastrašujući efekat, ne samo na njihovu sposobnost da služe javnosti u demokratskom društvu, već i na njihovo fizičko i psihičko blagostanje”, navela je Ribejro.

U saopštenju se navodi da je proteklih dana više novinara i drugih medijskih radnika bilo izloženo pretnjama nasiljem, verbalnim napadima i optužbama da su strani plaćenici i “izdajnici” i podseća na pretnje i uvrede koje su upućene novinaru i programskom direktoru Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinku Gruhonjiću, zaposlenima u listu Danas,  na portalu Nova.rs i televiziji N1.

Predstavnica OEBS je pozdravila brzu reakciju tužilaštva koje je, navodno, pokrenulo krivične postupke zbog prijavljenih pretnji zaposlenima na televiziji N1 i u listu Danas, ali i pozvala srpske vlasti da učine sve da okončaju nekažnjivost zločina protiv medija pred zakonom.

“Svi slučajevi pretnji i napada na medijske radnike moraju biti dočekani oštrom osudom i procesuirani na brz i sistematičan način”, naglasila je.

Ribejro je dodala da “to nije samo od vitalnog značaja za osiguranje bezbednosti medijskih radnika, već i za povećanje poverenja i kredibiliteta u važnost nezavisnog novinarstva u zemlji” podsetivši da su se “države učesnice OEBS 2018. obavezale na efikasne mere za okončanje nekažnjivosti zločina počinjenih nad novinarima”, dodaje se u saopštenju

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x