Predstavnici proevropske opozicije odbacili stav kolegijuma RTS: Rukovodstvo čuva privilegije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija vesti/OSR
Podelite vest

Predstavnici proevropske opozicije, koji su od rukovodstva Radio televizije Srbije (RTS) zatražili da objektivno izveštava, odbacili su stav kolegijuma javnog servisa da se time poziva na linč.

Kolegijum RTS je istakao da su oni jedina televizijska kuća koja se pridržava etičkog kodeksa, zapitavši se zašto niko ne reaguje na pozive na linč, i sugerišući da to traže i planiraju predstavnici opozicije, koji su pre par dana podneli zahtev RTS-u za istinito i objektivno informisanje, piše danas list Danas.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić je ocenio da možda rukovodstvo RTS-a ne razume zahtev opozicije i građana koji se više od četiri meseca bore za Srbiju bez nasilja, ali bi, kako je ukazao, trebalo da razumeju Ustav i Zakon o informisanju.

“Javni servis koga plaća svaki građanin Srbije ima obavezu da objektivno, istinito i blagovremeno informise građane o svim važnim događajima i dešavanjima, a ne da bude u službi kampanje vladajućeg režima”, kazao je on.

Poslanik Zeleno levog fronta Ne davimo Beograd Radomir Lazović je ocenio da su nadležni u RTS-u dobili jasan i konkretan zahtev da se obezbedi adekvatno prisustvo izabranih predstavnika naroda na javnom servisu.

“U mnogim uređenim evropskim društvima kojima težimo, javni servisi se uređuju upravo na način koji smo predložili”, kazao je Lazović.

Rekao je da je procentualna zastupljenost svih parlamentarnih političkih partija na javnom servisu “minimum koji bi trebalo da se obezbedi kako bi građani mogli da čuju i opozicione predstavnike i drugačije mišljenje od propagande naprednjačkog režima”.

Poslanica Demokratske stranke, Tatjana Manojlović je ocenila da nije tačno da se opozicija sa zahtevima da RTS radi svoj posao u skladu sa zakonom, obraća samo kada se priča o izborima.

“Mi to ponavljamo neprekidno, jer nije to zahtev opozicije već građana”, naglasila je Manojlovićeva.

Prema njenim rečima, slogan RTS-a “Vaše pravo da znate sve” je govor da je uredništvo RTS-a, pre svega informativnog programa, svesno da je to njihova zakonska obaveza, ali da je veliki problem što pristaju na pritiske sa Andrićevog venca zato što čuvaju svoje privilegije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x