Predstavnici sindikata u EPS-u: Povećava se broj radnika, a vrednost radnog sata pada

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija foto: Facebook JP EPS RB KOLUBARA
Podelite vest

Predstavnici sindikata u Elektroprivredi Srbije (EPS) rekli su danas da je obrenovačko preduzeće Pro Tent nedavno uposlilo oko 100 radnika i uputilo ih u Termoelektranu “Nikola Tesla” (TENT) sa obrazloženjem da se obučavaju za rad u sistemu odsumporavanja dimnih gasova, iako se još ne bliži završetak radova na tom objektu.

Član Glavnog odbora Sindikata rudarstva i energetike “Nezavisnost” Dragoslav Ljubičić rekao je da su ti radnici pre nekoliko dana došli iz Pro Tenta jer bi, kako su kazali, trebalo da se stručno usavršavaju za rad u tom postrojenju iako se još ne nazire završetak radova na tom sistemu.

“U TENT-u se oseća nezadovoljstvo radnika zbog konstantnog pada standarda zaposlenih, što najbolje ilustruje vrednost radnog časa, koja je, na primer za januar 2020. godine bila 226 dinara, a za januar 2022. godine pala na  186 dinara”, rekao je Ljubičić.

Dodao je da je “to posledica lošeg rukovodjenja preduzećem jer se plan zapošljavanja ne poštuje, pa tako starozaposleni ustvari smanjenjem svojih zarada obezbedjuju sredstva za isplatu novozaposlenih jer se masa novca za zarade naopako odredjuje”.

“Umesto da se masa zarada utvrdjuje prema radnim satima ‘odozdo na gore’, ona se nameće ‘odozgo na dole’. Minimalni porast mase zarada ne obezbedjuje zarade za novozaposlene kojih je sve više”, rekao je Ljubičić.

Prema rečima bivšeg predsednika sindikata radnika EPS-a Milana Djordjevića, angažovanje tih radnika nije bilo moguće bez znanja smenjenog v. d. direktora EPS-a Milorada Grčića.

“Prijem tih radnika će se verovatno pravdati obukom iako ona u ovom trenutku nije neophodna jer se sistem za odsumporavanje još gradi”, rekao je Djordjević.

Dodao je da se ovih dana nezvanično priča da se EPS zadužio za 18 milijardi dinara radi održanja likvidnosti preduzeća.

Izgradnja sistema za odsumporavanje dimnih gasova na TENT-u planirana je 2005. godine, a 2011. godine predstavnici Vlada Srbije i Japana potpisali su ugovor o zajmu od 245 miliona evra radi izgradnje tog postrojenja.

Projekat se realizuje uz posredovanje Japanske agencije za medjunarodnu saradnju (JICA).

Zajam je deo Programa japanske vlade za materijalnu i tehničku pomoć nerazvijenim državama za njihov ekonomski i socijalni razvoj (ODA).

Prilikom potpisivanja ugovora 2011. godine rečeno je da će to biti prvi takav sistem za odsumporavanje u Srbiji, a da će gradnja početi do kraja 2012. godine i trajaće od 2,5 do tri godine.

Kredit koji je EPS dobio je, kako je tada rečeno, medju najpovoljnijim, jer je kamatna stopa 0,6 odsto godišnje, a rok otplate 15 godina, uz grejs period od pet godina.

Gradnja sistema za odsumporavanje je počela tek u februaru 2019. godine, nakon što je istekao grejs period od pet godina.

Postavljanju kamena temeljaca u TENT-u tada su prisustvovali ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ambasador Japana u Srbiji Djunići Marujama, direktor Japanske agencije za medjunarodnu saradnju (JICA) za Evropu i Bliski istok Takema Sakamoto, potpredsednik kompanije “Micubiši Hitači pauer sistem” (MHPS) Takanori Nakamoto i v.d. direktor JP EPS Milorad Grčić.

Na obeležavanju početka radova saopšteno je da je novi rok za izgradnju postrojenja za odsumporavnje 42 meseca, posle kojeg sledi garantni period i probni rad postrojenja od 12 meseci.

Nakon izgradnje postrojenja emisija sumpor-dioksida trebalo bi da bude devet puta manja i iznosiće 7.800 tona, a sada je prosečna emisija ugljen-diksida oko 74.000 tona godišnje.

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sredinom janura, kada je na njegov pritisak Grčić podneo ostavku, rekao da će za nekoliko dana biti izabran novi direktor, na sajtu tog preduzeća navedena su imena članova Nadzornog odbora, medju kojima je i savetnik u Ministarstvu rudarstva i energetike Petar Stanojević i direktori pojedinih sektora.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x