Preduzetnici i privrednici Srbije najavili protest 30. marta ispred Vlade Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Google StreetView printscreen
Podelite vest

Preduzetnici i privrednici najavili su za 30. mart protest ispred Vlade Srbije sa zahtevom da se prekine subvencionisanje stranih firmi, smanje poreska opterećenja za male zarade, prekine diskriminacija majki preduzetnica i preispita nekoliko zakona.

Zastupnica Udruženja “Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije” Milena Amon rekla je za agenciju Beta da je prvi zahtev da se prekine praksa finansiranja stranih investitora i taj novac preusmeri u domaću privredu i poljoprivredu.

“Treba smanjiti i namete na malu zaradu, koja je neophodna za troškove prosečne potrošačke korpe”, rekla je Amon.

Drugi zahtev je da se izjednači status majki preduzetnica tokom porodiljskog bolovanja i njihove naknade tokom porodiljskog odsustva sa ostalim porodiljama.

Amon je rekla da privrednici traže i da se redefiniše Zakon o fiskalizaciji jer “nije vreme da se tokom krize primenjuje i neće doprineti smanjenju crnog tržišta.

“Osim toga u tom zakonu ima mnogo nejasnoća”, rekla je Amon i navela da je nepotrebno da se taj zakon primenjuje i na prosvetne radnike koji se bave edukacijom, davanjem časova, jer se plaćanje obavlja virmanima.

U Zakonu o elektronskim fakturama je, prema njenim rečima, sporna zaštita poverljivih podataka o poslovanju, a Zakon o arhiviranju je nepotreban za mala i srednja preduzeća jer ta dokumentacija nije od javnog značaja.

“Besmisleno je da preduzeća arhiviraju dokumentaciju o poslovanju koja već postoji u Agenciji za privredne registre. Nepotrebno je gomilati takvu dokumentaciju u arhivama”, rekla je Amon.

To udruženje, koje zajedno sa udruženjem Turističke agencije Srbije (TAS) organizuje protest, traži i da se brže procesuiraju privredni subjekti koji posluju nelegalno.

“Pozivamo privrednike i poljoprivrednike koji čine milion i po gradjana koji pune budžet Srbije da se pridruže protestu i na izborima iskoriste pravo da glasaju za one za koje misle da zaslužuju”, navedeno je u pozivu udruženja za protest.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x