Prekršajna prijava i profesoru niškog Fakulteta zaštite na radu – kazna i za struku

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Prof.dr Slobodan Milutinović, Tirol, Austrija privatna arhiva
Podelite vest

Prof. dr Slobodan Milutinović, redovni profesor Fakulteta zaštite na radu, dobio je prekršajnu prijavu zbog učešća na ekološkim protestima u Nišu iako nije bio legitimisan. On je, kao uzoran građanin ove zemlje, platio pola kazne u visini od 2500 dinara, ali ostaje nejasno kako je prepoznat da se nepropisno nalazi na kolovozu samo jedne niške ulice kada se kretao i svim ostalim ulicama u vreme protesta. Milutinović je, inače, profesor na predmetima koji se bave zaštitom životne sredine i održivim razvojem.

Prof. dr Slobodan Milutinović predaje na niškom Fakultetu zaštite na radu predmete Održivi razvoj, Politiku zaštite životne sredine, Adaptaciju na klimatske promene i Upravljanje prirodnim resursima.

“Bio sam na oba protesta u Nišu, zato što mi je to struka i zato što sam protiv uništavanja prirode i svega što se trenutno u našoj zemlji radi. Naravno da sam i protiv Rio Tinta”, rekao je Milutinović za Srbija Vesti.

Redovni profesor niškog fakulteta kaže da je ranije bio politički aktivan, ali trenutno nije član ni jedne političke stranke i njegovo učešće na protestima motivisano je isključivo pozivom struke.

Na prekršajnoj prijavi koja je stigla na Milutinovićevu adresu stanovanja, kao svedoci navodnog prekršaja potpisana su imenom i prezimenom čak četiri službenika Policijske uprave Niš.

Milutinović je kažnjen jer se 11. decembra u 16 sati “zadržavao na kolovozu u Ulici Nade Tomić, čime je postupio suprotno odredbi član 93, stav 1 ZOBS-a na putevima.”

Time je učinio prekršaj iz člana 333, stav 1, tačka 51 za koji je propisana kazna od 5000 dinara.

“Iako sam bio i na protestu 4. decembra i na ovom od 11. za koji sam dobio kaznu, ni jednom nisam bio legitimsan, pa je nejasno na osnovu čega je pisana prekršajna prijava. Jedino ako me nisu u masi prepoznali kao izuzetno markatnog”, kaže profesor Milutinović u šali i dodaje da ga supruga od juče zove “kriminalac”.

Milutinović nije jedini niški univerzitetski profesor kome je stigla prekršajna prijava zbog ušešća na ekološkim protestima u Nišu. Ranije je zbog “ometanja saobraćaja” prijavu dobio i dekan Pravnog fakulteta u Nišu, prof. dr Goran Obradović, koji je odbio da plati kaznu i ide na sud da “vidi dokaze” .

Prijavu zbog “kretanja na kolovozu” (4. decembra  2021.) dobila je i prof. dr Tamara Milenković Kerković, profesor Privrednog prava i Prava međunarodne trgovine na Ekonomskom fakultetu u Nišu, kao i predsednica niškog odbora Dveri  i potpredsednica tog pokreta. Ona je za Srbija Vesti kazala da odbija da plati kaznu, a sudija u postupku je već određen. Milenković Kerković će tražiti svedočenje potpisanih policijskih službenika, kao i odgovornost zbog eventualnog korišćenja sredstava video nadzora koji su protivustavni, kazala je. Ni ona nije bila legitimisana.

Foto: privatna arhiva

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zatražio je ranije od MUP-a  da se izjasni da li su nezakonito snimali građane na protestima.

Milutinović je svoju prekršajnu prijavu komentarisao “nastavkom istorije beščašća”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x