Preminula britanska kraljica Elizabeta Druga, Vučić uputio saučešće

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija NJ.V. Кraljica Elizabeta II i NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar, Prestolonaslednikov 50. rođendan, 17. jul 1995, London
Podelite vest

 Britanska kraljica Eliazbeta Druga (Elizabeth) preminula je večeras, saopštila je Bakingemska palata, prenele su svetske agencije.

Zastava je odmah spuštena na pola koplja u palati.

Lekari kraljice, koja je boravila u zamku u Škotskoj, jutros su odlučili da ostane pod medicinskim nadzorom.

Ta vest je izazvala zabrinutost javnosti, a tokom dana su članovi kraljevske porodice stigli u Škotsku.

Ostaće upamćena kao suveren koji je vladao 70 godina.

NJ.V. Кraljica Elizabeta II, NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar i NJ.К.V. Princeza Кatarina, dijamantski jubilej NJ.V. Кraljice Elizabete, maj 2012, London

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je večeras telegram saučešća povodom smrti britanske kraljice Elizabete Druge.

“Njeno Veličanstvo je svojom nesebičnom javnom službom obeležilo modernu istoriju Ujedinjenog kraljevstva i sveta, dajući primer kako treba nositi vladarski autoritet i obavljati dužnosti i u najtežim vremenima”, naveo je Vučić u telegramu.

Kako je kazao, kraljica Elizabeta Druga se sa svakim izazovom suočavala mudro, nenametljivo, ali odlučno, prevashodno vodeći računa o dobrobiti nacije, čime je stekla ogromnu naklonost kako svojih podanika, tako i brojnih poštovalaca širom sveta.

Vučić je dodao da ona bila oslonac svojoj porodici i celoj naciji, koja joj je bila privržena kroz generacije.

“Njen predani odnos prema dužnostima i brizi za naciju i državu, kao i posvećenost očuvanju najviših moralnih vrednosti i načela, postao je sinonim za period vladavine kraljice Elizabete Druge, koja je tokom decenija neumorno i dosledno radila na tome da Ujedinjeno Kraljevstvo bude zemlja blagostanja za sve”, rekao je predsednik Srbije.

U telegramu je napisao i da je kraljica Elizabeta Druga, bez obzira na brojne izazove i teškoće koje su obeležile decenije njene suverene vladavine, ispod spoljašnje krhkosti, pokazivala snagu dostojnu najvećih vladara u istoriji.

Vučić je istakao da je uveren da će građani Britanije nastaviti da kraljicu Elizabetu Drugu pamte poštujući njenu vladarsku mudrost i patriotizam.

———————————————————————————————–

Novi britanski kralj Čarls (Charles) odao je večeras počast Elizabeti Drugoj (Elizabeth) rekavši da je bila “omiljena kraljica i voljena majka”.

Čarls je u prvoj javnoj reakciji na smrt Elizabete Druge koja je preminula danas u zamku u Škotskoj, rekao da je nastao trenutak “duboke tuge”.

Mnogi prisutni okupljeni ispred Bakingemske palate briznuli su u plač i potom su glasovi utihnuli dok je na britanskoj televizijskoj mreži Bi BI Si (BBC) intonirana himna.

Nova britanska premijerka Liz Tras (Truss) koja je u utorak posetila kraljicu kao što je to tradicija za sve premijere koji stupaju na dužnost, nazvala je večeras Čarlsa Njegovim kraljevskim visočanstvom Čarlsom Trećim.

“Danas kruna prelazi našem novom monarhu, našem novom šefu države, Njegovom Veličanstvu Kralju Čarlsu III”, rekla je Liz Trus.

Oglasio se šef Anglikanske crkve, nadbiskup Kanterberija koji je pozvao na molitve novom kralju i kraljevskoj porodici.

“Izgubili smo osobu čija su nam nepokolebljiva lojalnost, služenje i poniznost pomogli da pronađemo smisao u onome što jesmo kroz decenije izuzetnih promena u našem svetu, našoj naciji i našem društvu”, rekao je on.

Odmah posle vesti o kraljičinoj smrti, reagovala je Bela kuća koja je prenela da su Amerikanci u mislima sa britanskom kraljevskom porodicom.

Oglasili su se francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmaier), lideri Evropske unije. Rekacije iz sveta i dalje stižu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x