Preminuo istaknuti reditelj Narodnog pozorišta u Beogradu Jagoš Marković

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen RTS
Podelite vest

 Istaknuti reditelj Narodnog pozorišta u Beogradu Jagoš Marković preminuo je danas u 57. godini.

“Marković, autentičan i darovit stvaralac, koji nije podilazio diktatima trendova i koji je svojim jedinstvenim rukopisom stvarao pozorišna čuda nabijena energijom, maštom, duhovitošću i višim poetskim istinama, rođen je 1966. godine u Podgorici”, navodi se u saopštenju Narodnog pozorišta.

Podseća se da je režiju diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1987- godine, u klasi profesora Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića.

U Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji je stalni član postao 2008. godine, režirao je najznačajnije naslove svetske i domaće klasike među kojima su “Učene žene”, “Hasanaginica”, “Gospođa ministarka”, “Magbet”, kao i opere “Pepeljuga” i “Figarova ženidba”.

Dodaje se da je U drugim teatrima u zemlji i inostranstvu režirao je više od pedeset predstava, kao i da je posle raspada Jugoslavije, bio je prvi srpski reditelj koji je radio na Dubrovačkim ljetnim igrama, “Romea i Juliju” 2014. godine.

Dobitnik je više od 50 strukovnih, festivalskih i državnih nagrada među kojima su nagrada “Bojan Stupica”, Nagrada oslobođenja Beograda, Trinaestojulska nagrada i druge.

Datum, vreme i mesto sahrane Jagoša Markovića biće naknadno saopšteni.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x