Preminuo prvak opere Srpskog narodnog pozorišta Branislav Vukasović

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Srpsko narodno pozorište
Podelite vest

Prvak opere Srpskog narodnog pozorišta u penziji Branislav Vukasović preminuo je u Novom Sadu u 70. godini, saopštilo je to pozorište. Kako se navodi, bariton Branislav Vukasović je dobitnik najvišeg priznanja SNP-a, Zlatne medalje “Jovan Djordjević” i godišnjih nagrada SNP-a.

Učiteljsku školu je završio u Sremskim Karlovcima (1971) i radio u prosveti do 1979. godine. Pevanje je učio kod Teodora Dinjaškog, a potom studirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Oktava Enigareskua. Od 1980. do penzionisanja (2012) bio je član Opere SNP-a.

Uspešno je ostvario više uloga iz lirskog baritonskog faha: Silvia (Pajaci), Papagena (Čarobna frula), Roberta (Jolanta), Marsela (Boemi), a jedan od najpopularnijih likova operske literature, Rosinijevog berberina iz Sevilje (Figara), tumačio je više od sto puta.

Bio je i u komičnim, opersko-operetskim ulogama: Belkore (Ljubavni napitak), Ping (Turandot), Skula (Knez Igor), Biskroma (Viva la Mama), Jovan (Pokondirena tikva), mlinar Sima (Ero s onoga svijeta), Falke (Slepi miš), Homonai (Baron ciganin), Bambora (Jabuka).

U poslednjoj deceniji prošlog veka bio je jedan od nosilaca operskog repertoara kada je, pored ostalih, realizovao i niz velikih Verdijevih likova: Žermona (Travijata), grofa Lunu (Trubadur), Don Karlosa (Moć sudbine), Rodriga (Don Karlos) i Rigoleta (Rigoleto).

Za naslovnu ulogu Rigoleta, dobio je Godišnju nagradu SNP (2004), a istu nagradu je ranije dobio i za visoka umetnička ostvarenja uloga Marsela (1988.) i Falkea (1997).

Najviše priznanje SNP-a, Zlatna medalja “Jovan Djordjević”, uručena mu je 2012. godine.

Sahrana je 27. novembra 2021. u Vrdniku.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x