Presek izlaznosti do 12 časova – 8,99 odsto upisanih birača

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Republička izborna komisija (RIK) saoptšila je da je danas do 12 časova u Srbiji glasalo 8,99 odsto upisanih birača. Po regionima, u Vojvodini 11,07 odsto, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji 7,74 odsto, u regionu južne i istočne Srbije 8,47 odsto upisanih birača. Na parlamentarnim izborima u junu 2020. godine do 12.00 je izašlo 18,01 odsto upisanih birača, a konačno je bilo 48,93.

Izlaznost do 12 sati po gradovima

BEOGRAD: U Beogradu izlaznost je 7,89 odsto upisanih birača.

GORNJI MILANOVAC: U Gornjem Milanovcu je do 12 sati na referendumu za promene Ustava u oblasti pravosudja glasalo 7,5 odsto upisanih birača. Kako je rečeno agenciji Beta u Opštinskoj izbornoj komisiji, u toj opštini otvoreno je 66 biračkih mesta. U birački spisak Gornjeg Milanovca upisano je 35.561 gradjanin.

NIŠ: U Nišu je do 12.00 časova na referendum o ustavnim promenama izašlo 7,87 odsto upisanih birača, izjavila je za agenciju Beta predsednica podkomisije RIK za Niš Ljiljana Berić. “Glasanje za sada protiče u najboljem redu, nemamo ni jednu prijavu na neke eventualne nepravilnosti”, kazala je Berić. Ona je navela da se izlaznost u Nišu utvrdjuje na osnovu broja glasova na 20 tipičnih biračkih mesta. U tom gradu ima ukupno 176 glasačkih mesta, a o izmeni Ustava moći će da glasaju i osudjenici u Kazneno-popravnom zavodu, kao i vojnici. U Nišu pravo glasa ima 231.831 gradjanin.

ČAČAK; U Čačku je do 12 časova na referendumu za promene Ustava glasalo 3,85 odsto upisanih birača, rečeno je agenciji Beta u Gradskoj izbornoj komisiji (GIK). U birački spisak Čačka upisano je 95.708 birača. Oni mogu glasati na 104 biračka mesta.

PIROT: U Pirotu je jutros u 7.00 sati otvoreno svih 86 glasačkih mesta, rečeno je Agenciji Beta u Gradskoj izbornoj komisiji. U Pirotu su upisana 46.282 glasača. Sekretar Gradske izborne komisije Irena Kostić rekla je agenciji Beta da se glasanje na referendumu za ustavne promene na području Pirota do podneva održava bez problema na svim biračkim mestima.

KRAGUJEVAC: Do 12.00 sati izlaznost u Kragujevcu je 6,44 odsto, saopšteno je iz gradske uprave. Najveća izlaznost je na biračkom mestu 84 Ždraljica, gde je od upisanih 895, glasalo 77 upisanih glasača odnosno 8,6 odsto. Presek izlaznost u Kragujevcu računa se na osnovu podataka za 12 izabranih glasačkih mesta u Mesnoj zajednici Vašarište u Medicinskoj školi, u MZ Palilula u OŠ Moma Stanojlović i u MZ Bagremar. Procenat izlaznosti prati se i u MZ Pivara u Srednjoj stručnoj školi, u MZ Bresnica u Rakinoj kafani i u Velikom polju u prostorijama mesne zajednice. U presek izlaznosti ulaze i podaci sa biračkih mesta u MZ Stanovo u OŠ Dragiša Mihajlović, zatim u MZ Beloševac u OŠ Dragiša Luković Španac, u MZ Ždraljica – Dom kulture, u MZ Petrovac u mesnoj zajednici i u MZ Vinogradi – OŠ Sveti Sava. Prema prethodnom preseku izlaznost glasača do 10.00 časova bila je 2,08 procenata. Na 168 biračkih mesta u Kragujevcu upisano je 155 293 gradjana s pravom glasa.

Izlaznost u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu u okviru republičkog proseka

Izlaznost gradjana na referendumu danas do prvih podnevnih sati u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu kreće se u okvirima republičkog proseka. Prema izjavama članova izbornih komisija, reč je o podacima sa nekih biračkih mesta koje Republička izborna komisija (RIK) uzima kao reprezentativni uzorak. Na području te tri opštine registrovano je više od 147 hiljada gradjana sa pravom glasa.


CRTA; Do 13 časova na referendum o izmenama Ustava izašlo je ukupno 12 odsto birača, saopštila je posmatračka misija Crte. Na parlamentarnim izborima juna 2020. do 13 na glasanje je izašlo 22,9 odsto birača.

Posmatračka misija Crte ima rasporedjene posmatrače na 300 glasačkih mesta odredjenih na osnovu slučajnog uzorka reprezentativnog za Srbiju, bez glasača sa Kosova. Crta će uložiti dodatne napore da sakupi informacije o toku glasanja na glasačkim mestima u četiri opštine – Kuršumlija, Novi Pazar, Raška i Vranje kojima je Republička izborna komisija, u noći pred početak glasanja, dodala glasače sa Kosova, ali se ova glasačka mesta neće uzimati u obzir prilikom izveštavanja o izlaznosti i rezultatima.
Posmatrači Crte su na 300 glasačkih mesta od trenutka pripreme glasačkog mesta za otvaranje, od 6 ujutru, pa sve dok članovi glasačkih odbora ne objave rezultate referenduma za posmatrano glasačko mesto, čime se obezbedjuje sveobuhvatan uvid u dešavanja na glasačkim mestima. Crta nema rasporedjene posmatrače i ne prati proces glasanja na glasačkim mestima u inostranstvu kao i u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.


Srbi sa Kosova protestovali zbog zabrane glasanja na referendumu

U više srpskih sredina na Kosovu danas su održani protesti zbog odluke prištinskih vlasti da ne dozvole glasanje na referendumu za promene Ustava Srbije u oblasti pravosudja.

Kako je prenela Radio televizija Srbije (RTS), u severnom delu Kosovske Mitrovice okupilo se nekoliko stotina gradjana medju kojima su bili i predstavnici Srpske liste.

Učesnici protesta su izveli performans tokom kog su u improvizovanu biračku kutiju ubacivali glasačke listiće na kojima je pisalo “DA za slobodu” i “NE za život u ropstvu”.

Obraćajući se okupljenima, predsednik Srpske liste Goran Rakić najavio je da će odluka o zabrani glasanja na referendumu proizvesti “nedagledive posledice” koje će, kako je rekao, na severu Kosova dovesti do “uvodjenja reciprociteta prema Prištini u svim oblastima u kojima Priština krši i negira ljudska prava Srbima”.

“Srpski narod na Kosovu i Metohiji čvrsto stoji uz svoju državu Srbiju i želi da glasa na referendumu o promenama Ustava vezanim za pravosudje. Zahtevamo od EU, Kvinte i ostalih medjunarodnih činilaca da omoguće Srbima na Kosovu i Metohiji pravo glasa, na isti način kako je to bilo moguće u svim ranijim izbornim procesima i uz poštovanje svih sporazuma”, naveo je Rakić.

Dodao je da će parlamentarni i izbori za predsednika Srbije, najavljeni za 3. april, biti održani u srpskim sredinama na Kosovu.

Protesti su održani i u Goraždevcu i Štrpcu dok su iz Gračanice krenula 23 autobusa ka Kuršumliji gde Srbi sa Kosova i Metohije mogu da glasaju na referendumu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x