Prestolonaslednik Aleksandar čestitao svojoj kumi kraljici Elizabeti II 70 godina vladavine (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija, NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar sa članovima Кraljevskih porodica sveta na dijamantskom jubileju NJ.V. Кraljice Elizabete II, maj 2012, London
Podelite vest

Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar uputio je lično pismo čestitke svojoj kumi, Nj.V. Kraljici Ujedinjenog Kraljevstva i ostalih Krunskih zemalja Komonvelta Elizabeti II, povodom njenog platinastog jubileja kao monarha, 70. godišnjice vladavine koja je počela 6. februara 1952. godine.

„Sa najvećim zadovoljstvom sam lično čestitao Njenom Veličanstvu, mojoj kumi, njen platinasti jubilej – 70 godina od kada je postala kraljica. Njena posvećenost služenju svojoj zemlji sjajan je primer uloge monarha u današnjem svetu. Njena mudrost vodila je Veliku Britaniju u mnogim teškim vremenima, a stabilnost i kontinuitet koji su oličeni u poziciji monarha ustavne parlamentarne monarhije, omogućili su njenom narodu da prevaziđe sve teškoće i da ih prebrodi, učinivši ih jačim i još čvršće ujedinjenim.

Znam da ova godišnjica donosi mešavinu radosnih ali i tužnih uspomena Njenom Veličanstvu, jer dan kada je postala kraljica je i dan kada je umro njen otac, a moj kum, Nj.V. Kralj Džordž VI. Ali, to je sudbina svakog monarha na svetu, lična osećanja često moraju da se ostave po strani, zbog obaveza prema narodu i državi, dodao je.

Poželeo sam Kraljici da još mnogo godina bude voljena i poštovana od naroda Ujedinjenog Kraljevstva, Komonvelta i celog sveta, uključujući i mnoge Srbe koji žive ne samo u Velikoj Britaniji već i u Kanadi, Australiji i drugim zemljama pod krunom Njenog Veličanstva. Bog blagoslovio Kraljicu!”

Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar rođen je 17. jula 1945. u hotelu Kleridžiz u Londonu, u apartmanu 212. Otac Prestolonaslednika, Nj.V. Kralj Petar II, zatražio je od britanske vlade da hotelski apartman u kom će se roditi Prestolonaslednik privremeno proglasi jugoslovenskom teritorijom, zbog rođenja budućeg Kralja. Prestolonaslednika Aleksandra krstili su Patrijarh Gavrilo i Episkop Nikolaj Velimirović, 24. oktobra 1945. godine u Vestminsterskoj opatiji. Kumovi su mu bili tadašnja Princeza Elizabeta, sada Njeno Veličanstvo Kraljica Elizabeta II, i njen otac, Njegovo Veličanstvo Kralj Džordž VI.

„Imam veoma lepa sećanja na mnoge susrete sa Njenim Veličanstvom u Bakingemskoj palati i zamku Vindzor. Njeno Veličanstvo je uvek bila veoma naklonjena i brižna prema mojoj supruzi i mojim sinovima. Ona je moja kuma, a za nas Srbe to je posebna, sveta veza, koja se uvek poštuje i koju ništa ne može da raskine“, rekao je Nj.K.V Prestolonaslednik Aleksandar.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x