Angažovana su i borbena vozila „Miloš” i „HAMER”, helikopter H-145M, sistem bespilotnih letelica, daljinski upravljiva besposadna platforma „mali Miloš” i protivoklopni sistem „kornet“.

Prikaz sposobnosti dela 72. brigade za specijalne operacije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Ministarstvo odbrane RS
Podelite vest

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu, sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane dr Nebojšom Stefanovićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, prisustvovao je prikazu sposobnosti dela 72. brigade za specijalne operacije.

Predsednik Vučić je, nakon prikaza, učesnicima čestitao Novu godinu i poželeo sve najbolje njima i njihovim porodicama.

–  Da nastavite vredno da radite, vredno da trenirate, da volite svoju zemlju kao što ste uvek i voleli, i da se borite. A što se opreme i plate, tiče gledaćemo da to poboljšavamo iz meseca u mesec, iz godine u godinu, a vi gledajte da možete da idete u korak sa najboljjim specijalcima iz celog sveta. Učite od svih, a čivajte svoje. I još jedanput hvala za sve što ste uvek činili, veliko hvala za ljubav prema Srbiji koju darujete svima nama i još jedanput sve najbolje želim vama i vašim porodicama. Hvala vam, sve najlepše i živela Srbija! – poručio je predsednik Vučić.

Tokom prikaza sposobnosti, prezentovana je obučenost dela te jedinice u izvođenju protivterorističkih dejstava, uz korišćenje novoprimljenih borbenih sredstava, i u sadejstvu sa helikopterskom jedinicom Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

Foto: Ministarstvo odbrane RS

Prikazan je rad izviđačkih i protivterorističkih jedinica iz 72. brigade za specijalne operacije, upotreba protivoklopnog sitema „kornet“ po objektu u cilju pravljenja prolaza, kao i upotreba službenih pasa.

Tom prilikom, angažovani su i borbena vozila „Miloš” i „HAMER”, helikopter H-145M, sistem bespilotnih letelica, daljinski upravljiva besposadna platforma „mali Miloš” i protivoklopni sistem „kornet“.

Prezentacija protivoklopnog sistema „kornet“

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar  Vučić, prisustvovao je danas predstavljanju protivoklopnog sistema „kornet“, zajedno sa potpredsednikom Vlade i ministarom odbrane dr Nebojšom Stefanovićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem u pančevačkoj kasarni “Rastko Nemanjić”.

Foto: Ministarstvo odbrane RS

Protivoklopni raketni sistem „kornet-ЭM“, kojim je opremljena i 72. brigada za specijalne operacije, namenjen je za uništenje oklopljenih ciljeva, ciljeva zaštićenih eksplozivnim reaktivnim oklopom, utvrđenih fortifikacijskih objekata, danju i noću.

Komplet protivoklopnog raketnog sistema „kornet“ čini lansirni uređaj sa postoljem, uređaj za nišanjenje, protivoklopna vođena raketa i alat i pribor. Domet protivoklopne rakete je 150 do 8000 m. Poseduje termovizijski nišan i može da probije oklop debljine 1100 do 1300 milimetara. Temperaturni opseg sistema je -20º do +60º celzijusovih stepeni.

Predsednik Vučić stigao u kasarnu „Rastko Nemanjić“

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić stigao je u kasarnu „Rastko Nemanjić“ u Pančevu gde će obići 72. brigadu za specijalne operacije i prisustvovati prezentaciji  novonabavljenog protivoklopnog sistema “kornet”.

Foto: Ministarstvo odbrane RS

Predsednika su dočekali potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Nakon prijema raporta ispred svečanog stroja Garde, predsednik Vučić, sa ministrom Stefanovićem i generalom Mojsilovićem, prisustvovaće i prezentaciji protivoklopnog sistema “kornet” i prikazu sposobnosti dela 72. brigade za specijalne operacije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x