Prikaz sposobnosti Vojske Srbije „ŠTIT 2022“

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Ministarstvo odbrane RS
Podelite vest

Prikaz sposobnosti Vojske Srbije „ŠTIT 2022“, kome su prisustvovali predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, održan je u subotu na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici.

Prikazu sposobnosti prisustvovao je i srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Na prikazu su predstavljene sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije naoružanih i opremljenih savremenim sredstvima naoružanja i vojne opreme iz proizvodnog programa Odbrambene industrije Srbije, uvoza kao i sredstava u razvoju. Na prikazu je angažovano više od 1.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, VS i MO, više od 300 sredstava naoružanja i vojne opreme, kao i više od 60 aviona, helikoptera i daljinski upravljivih vazduhoplova.

Foto: Ministarstvo odbrane RS

Dinamički deo prikaza započeo je izviđenjem šire blokade rejona upotrebom multisenzorske izviđačke platforme MIP-3 na borbenom oklopnom izviđačkom vozilu BOV KIV, angažovanjem izviđačkih timova sa prenosnom daljinski kontrolisanom izviđačkom platformom MIP-1 i snajperskih parova koji se prevoze vozilom Zastava NTV.

Po dobijanju zahteva za vazduhoplovnu vatrenu podršku, avijacijske jedinice poletele su na izvršenje zadatka iz pripravnosti na poletno-sletnim stazama.

Nakon toga, u cilju blokade šireg rejona i stvaranja uslova za napad i neutralisanje neprijatelja, dva pešadijska voda na oklopnim borbenim vozilima „LAZAR-3“ i tri tima za specijalne operacije na oklopnim borbenim vozilima „MILOŠ 4h4“, zauzele su borbeni raspored.

Nakon iskrcavanja pešadijskih odeljenja iz „LAZARA-3“ i timova za specijalne operacije iz „MILOŠA“  uz vatrenu podršku daljinski upravljanim borbenim stanicama (DUBS) kalibra 12,7 mm, zauzeti su položaji za dejstvo. Pešadijski vodovi su opremljeni novom generacijom zaštitne balističke opreme T-19P visokog nivoa zaštite i automatskom puškom M-21 u kalibru 5,56mm, a snajperski par je opremljen dalekometno puškom SAKO TRG-42, koja omogućava najbolje rezultate gađanja na daljinama do 800m.

Nakon iskrcavanja specijalnih timova i šire blokade rejona, u cilju pružanja vazduhoplovne vatrene podrške i stvaranja povoljnih uslova za helikopterski desant, vatreno dejstvo po uočenim ciljevima izvršili su borbeni helikopteri Mi-35, koji su u rejonu objekta u borbenom rasporedu, na maloj visini, izvršili razdvajanje, iskakanje na potrebnu visinu radi dovođenja u uslove za vatreno dejstvo.

Usledio je helikopterski desant iz helikoptera Mi-8 i Mi-17. Specijalni tim 72. brigade za specijalne operacije desantirao se upotrebom užeta tehnikom „Fast Rope“, iz helikoptera Mi-8, a padobranski tim 63. padobranske brigade upotrebom „alpinističkog užeta“, iz helikoptera Mi-17.

Dolazak helikoptera Mi-17 označio je početak desanta dve daljinski kontrolisane besposadne platforme „Mali Miloš“ i dva protivoklopna raketna sistema „kornet“.

Nakon iskrcavanja besposadne platforme „Mali Miloš“ pokretom i vatrom onesposobljeni su i neutralisani pojedinačni i grupni pešadijski ciljevi, a protivoklopni raketni sistemi „kornet“ poseli su položaj radi dejstva po ciljevima u utvrđenim objektima.

Foto: Ministarstvo odbrane RS

Nakon neutralisanja dela neprijateljskih snaga izvršeno je izvlačenje specijalnih snaga. Par helikoptera Mi-35 dejstvom po otkrivenim ciljevima obezbedio je uslove za izvlačenje, a timovi specijalnih snaga izvukli su se helikopterima Mi-17 i H-145M. Evakuacija povređenog izvedena je helikopterom Mi-17 upotrebom dizalice, a izvlačenje snaga helikopterom Mi-17 tehnikom „Grozd“ i helikopterima H-145, uz stalnu vatrenu podršku borbenih helikoptera H-145.

Na današnjem prikazu prvi put je prikazano sredstvo za borbenu evakuaciju manjih borbenih grupa i timova specijalnih snaga takozvanom tehnikom „Grozd“, koje je nedavno uvedeno u upotrebu. Evakuisana lica se vezuju pomoću veračkih pojaseva za uže, a evakuacija se vrši u hitnim situacijama na kraćim distancama.

Nakon uočavanja grupisanja jačih snaga neprijatelja zatražena je artiljerijska vatrena podrška snaga u operaciji, a usledilo je posedanje vatrenog položaja sa baterijom samohodnih top-haubica „NORA B52“.

Baterija protivavionskih samohodnih artiljerijsko-raketnih sistema PASARS, zauzimanjem borbenog rasporeda, izvršila je neposrednu protivvazduhoplovnu odbranu baterije NORA. Pre otpočinjanja dejstva baterije NORA, dejstvo po neprijatelju izvršila je jurišna avijacija angažovanjem aviona „G-4“ i „ORAO“.

Čišćenje vazdušnog prostora i zaštitu lovačko-bombarderske avijacije u zoni dejstva, izvršili su avioni „MiG-29“, čiji nalet je usledio, a tokom izvršenja tog zadatka primenjeni su odbrambeni i ofanzivni manevri u vertikalnoj, kosoj  i horizontalnoj ravni u cilju dovođenja lovaca u što povoljniju napadačku poziciju koja omogućava uspešno dejstvo raketnim ili topovskim naoružanjem po neprijatelju.

U naletu lovačko-bombarderske avijacije i dejstva po ciljevima, par aviona „G-4“ došao je u rejon objekta dejstva u brišućem letu i izveo napad primenom kombinovanih manevara. Nakon toga, avioni tipa „Orao“ došli su u rejon objekta dejstva u brišućem letu i napad izveli primenom kombinovanih manevara po različitim putanjama u parovima.

Nakon toga izvršeno je prevođenje samohodne top haubice „NORA-B52“ i Hibridnog samohodnog PVO sistema PASARS u gotovost za dejstvo.

U cilju zaštite padobranskog desanta, avioni „MiG-29“ izvršili su „čišćenje“ vazdušnog prostora i formirali zonu patroliranja.

Pripadnici 63. padobranske brigade izvršili su zatim klasičan i specijalni padobranski desant iz dva helikoptera Mi-17. Padobranci su desantirani sa kompletnom opremom i naoružanjem sa visine od 600 metara.

Prikaz protivvazduhoplovne odbrane teritorije i zaštite angažovanih snaga u operaciji od dejstva iz vazdušnog prostora izvršio je raketni sistem FK-3 koji je namenjen za odbranu važnih rejona, objekata, pravaca i snaga u operaciji od izviđanja i dejstva iz vazdušnog prostora, a posetioci na batajničkom aerodromu mogli su da vide i prevođenje raketnog sistema u pripravnost za dejstvo. Za neposrednu zaštitu raketnog sistema FK-3, bio je zadužen artiljerijsko-raketni sistem „Pancir S-1“.

Usledio je nalet vazduhoplovnog ešelona, koji su činili avioni lovaci MIG-29, po dva odeljenja aviona „Orao“ i „G-4“, grupe od četiri školska aviona domaće proizvodnje „Lasta“, zatim helikoptera Mi-35, Mi-8, Mi-17, H-145 i „Gama“.

Dinamički deo prikaza završen je demo skokom pripadnika 63. padobranske brigade sa zastavama Republike Srbije i Vojske Srbije sa visine od 1.200 metara iz helikoptera „Gazela“.

U statičkom delu prikaza pored premijernog predstavljanja javnosti sistema FK-3 izloženo je ukupno više od 300 sistema naoružanja i vojne opreme koja se nalazi u naoružanju Vojske Srbije, kao i sredstva koja se razvijaju radi uvođenja u naoružanje. Po broju izloženih sredstava ovaj prikaz bio je gotovo dvostruko veći od taktičko-tehničkog zbora koji je bio održan prošle godine na Ušću.

Na stajanci batajničkog aerodroma ovom prilikom našli su se lovački avioni „Mig-29“, jurišnici „Orao“ kao i školsko borbeni avioni „G-4“ i „Lasta“. Izloženi su i helikopteri Mi-17, Mi-8, Mi-35, H-145 i „Gazela“, a predstavljen je i daljinski pilotirani vazduhoplov kineske proizvodnje „CH-92“.

Ljubitelji borbenih sredstava kopnene vojske imali su mogućnost da pogledaju tenkove M-84, M-84AB1 i T-72MS, borbena vozila M-80, M-80AB1, M-80AB2, BRDM-2M, BOV, KOT i „hamer“, te artiljerijske i raketne sisteme „NORA B-52“, „Gvozdika“ i „Plamen S“. Od raketnih sistema PVO koji se već nalaze u upotrebi Vojske Srbije predstavljeni su „Neva“ i „Kub“.

U većem broju su izložena sredstva iz serijske proizvodnje domaće odbrambene industrije namenjenih Vojsci Srbije između ostalih borbena vozila „LAZAR-3“, „Miloš 4h4“, samohodne haubice „Nora B-52“, sistemi PASARS, digitalizovani „Ognjevi“, vozila familije BOV KIV i komada vozila OT, vozila M-20 MRAP 6h6, „Mali Miloši, bespilotne letelice „Pegaz“ koji se po prvi put predstavlja na nivou kompletnog sistema u naoružanoj varijanti, a nakon uspešno završenog razvoja sa partnerom iz NR Kine krajem prošle godine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x