Pripremno ročište protiv Belivuka i njegove grupe, optuženi za ‘Meksiko u Beogradu’

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen MUP Srbije
Podelite vest

Za danas popodne u Specijalnom sudu u Beogradu je zakazano pripremno ročište u postupku protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i veće grupe okrivljenih koji se terete za pet ubistava, trgovinu drogom i druga teška krivična dela.

Planirano je da se ročište održi još i 10. i 11. marta.

Zakonik o krivičnom postupku propisuje da je ročište  zatvoreno za javnost, tužilac će izložiti optužnicu, okrivljeni se o njoj izjašnjavaju, obrazlažu se dokazi koji će biti izvedeni na glavnom pretresu. Trebalo bi da bude poznato i kad počinje glavni pretres.

Tužilaštvo za organizovani kriminal tvrdi da su Belivuk i Miljković stvorili plan da se pod paravanom navijačke grupe “Principi”  sprovode otmice i ubistva pripadnika drugih kriminalnih grupa. Njih dvoje se smatraju važnim članovima kriminalnog “kavačkog klana” koji je u ratu sa “škaljarskim”.

Jednu od žrtava, Milana Ljepoja, člana grupe Pink Panter, poznate po spektakularnim pljačkama nakita u svetu, ubili su smatrajući da je umešan u organizaciju atentata na Radoja Zvicera u Ukrajini. Zvicer se smatra šefom “škaljarskog klana”.

Vlast je objavila, početkom godine, na sva zvona, da je Zvicer formirao posebnu grupu sa ciljem da ubije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali se ubrzo sa tom informacijom utihnulo. Uz to je išla i ocena da Zvicer ima političkog nalogodavca.

Do ključnih dokaza protiv Belivukove grupe se došlo kroz međunarodnu pravnu pomoć. Uspešno su skinuti sa servera Skaja međusobni razgovori okrivljenih  i fotografije žrtva, koje su javnosti prvo pokazali predsednik države  Vučić i ministar policije Aleksandar Vulin.

Kako je tužilaštvo navelo, žrtve su prevarom namamljene, mučene i ubijene u beogradskom naselju Ritopek. Njihova tele su komadana i takva snimljena da bi se fotografije poslale suparničkom klanu, mlevena u mesarskom mlinu, i potom bacana u obližnji Dunav.

Pripadnici kriminalne grupe koristili su nadimke u telefonskim razgovorima pa je Belivuk bio Soprano, Miljković Kratos i Leo. Opisujući šta su radili, navodi tužilaštvo,  hvale se: “Meksiko u sred Beograda”, misleći na surove obračune tamošnjih kriminalaca.

Dvojica okrivljenih, kako su preneli mediji, potpisali su sa tužilaštvom sporazum s obavezom da  svedoče o svemu što znaju, u zamenu za mnogo blaže kazne od onih koje bi dobili ako bi ih sud oglasio krivim. Takav status ne mogu da dobiju vođe klana.

Posle nedavne izmene zakonika, umesto nekadašnjih 40 godina zatvora kao maksimum za ubistvo uvedena je doživotna kazna zatvora. Okrivljeni se terete da su ubistva izvršili nakon ove izmene, ali se sumnjiči i da nisu jedina ubistva koja su počinili.

Nadležni bi morali da odgovore, ako se tvrdnje tužilaštva pokažu tačnim, kako je grupa toliko ojačala da je u glavnom gradu izvršila seriju monstruoznih zločina.

Među tridesetoro na optužnici, nema ličnosti iz vlasti. Međutim, vodi se nekoliko postupaka koji povezuju državu sa ovom grupom.

Prošle sedmice trebalo je da u Specijalnom sudu počne suđenje nekadašnjoj državnoj sekretarki ministarstva unutrašnjih poslova Dijani Hrkalović ali je odloženo jer je iznenada angažovala za branioca funkcionera Srpske napredne stranke, advokata Vladimira Djukanovića, a advokat treba da se upozna sa slučajem.

Nju tužilaštvo tereti da je opstruisala istragu protiv Belivuka za ubistvo, 2017. godine, karatiste Vlastimira Miloševića, koji je obezbeđivao više beogradskih lokala. Javnost je videla, sa sigurnosnih kamera, snimke zločina u centru Beograda, poznatog kao “ubistvo na šinama”.

U toku je i suđenje, ali ne u Specijalnom sudu, nekadašnjem zameniku Službe  za borbu protiv organizovanog kriminala Goranu Papiću kojeg tužilaštvo terete da je, mimo propisa, u prvoj polovini pretprošle godine, tražio da se Miljkoviću vrati privremeno oduzeti blindirani “BMW”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x