Pristupačne cene smeštaja u zlatiborskim selima privlače sve više gostuju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Zlatibor; Foto: Turistička organizacija Zlatibora
Podelite vest

Turisti na Zlatiboru, pored smeštaja u luksuznim hotelima, konačištima, apartmanskim naseljima, kvalitetnim privatnim apartmanima i auto–kampu, mogu ugodno boraviti i u seoskim turističkim domaćinstvima. Kako je zima na pragu proverili smo u Turističkoj organizacija Zlatibora kakva je ponuda kada je u pitanju seoski turizam.

Živopisna i bogata su ovdašnja sela, sa kvalitetnim smeštajnim kapacitetima i dobrim putevima, a ima posetilaca kojima takav boravak budi nostalgiju i podsećanja na lepe strane seoskog domaćinskog života, kažu ovi turistički radnici.

Zlatiborska hrana; Foto: TOZ

Upravo iz tih razloga ova grana turizma je sve popularnija. Netaknuta priroda, ukusi domaće hrane, gostoprimstvo domaćina na svakom koraku i autentični krajolici zlatiborskih sela jesu ono što privlači goste i čemu se uvek rado vraćaju.

Turističku ponudu zlatiborskih sela karakteriše kvalitetna usluga i bogatstvo sadržaja, koji se stalno proširuju i poboljšavaju. Gotovo sva sela se mogu pohvaliti smeštajnim jedinicama u etno stilu, koje domaćini svakodnevno unapređuju dodatnim sadržajima. Tako je gostima prilikom boravka u seoskim turisičkim domaćinstvima, pored prijatnog ambijenta ukopljenog u netaknutu prirodu,na raspolaganju i restoran domaće kuhinje, parking, igraonice za decu, grejanje na struju i drva…

SV: Da li je ponuda drugačija u odnosu na prethodne godine i u kom smislu?

“Veliku pažnju privlače seoska turistička domaćiinstva u kojima je objedinjena usluga smeštaja i ishrane, tako da gosti, uz zdrav boravakna čistom vazduhu, tu mogu da uživaju i u autentičnim zlatiborskim specijalitetima: teletini ispod sača, svežoj pastrmci, jagnjetini, komplet lepinji, domaćim pitama, uštipcima, kačamaku, proji i ostalim tradicionalnim jelima koje domaćini s puno pažnje pripremaju za turiste. Uvek uvažavajući i njihove posebne prohteve i pravila u ishrani”, kažu u TOZ-u.

SV: Da li je jeftinije smestiti se u zlatiborskim selima i kakva je usluga?

“Naravno da je u selima Zlatibora, širom njegove zatalasane visoravni, jeftinije smestiti se i sadržajno boraviti. Pri tome, ova sela neguju tradiciju i običaje zapadne Srbije, pa se danas, kad živimo brzo i drugačije nego što su nam preci živeli, ovakav odmor postaje idealna prilika da se turisti upoznaju sa seoskim životom iz naše prošlosti. Kao i da oboje svoju svakodnevicu novim iskustvima, povoljnim cenama pruže sebi i svojoj porodici odmor za pamćenje”, kažu u turstički radnici sa Zlatibora.

Zlatiborska sela su prava mesta za odmor, s obzirom da se cene boravka u seoskim turističkim domaćinstvima kreću od 800 do 1.800 dinara po noćenju, dok za uslugu pansiona posetioci treba da izdvoje od 1.500 do 1.900 dinara.

Sadržajan odmor na Zlatiboru za sve generacije privlači veliki broj turista. Konstantni napredak ovog turističkog mesta daje podstrek zlatiborskim hotelijerima i ugostiteljima da održavaju uslugu na zavidnom nivou i rade na unapređenju sadržaja namenjenih brojnim turistima.

Zlatiborska sela; Foto: TOZ

Ono što posebno ohrabruje i raduje celokupnu turističku privredu Zlatibora je povećanje broja stranih gostiju. Ipak, glavni udeo u održavanju visokog turističkog prometa na Zlatiboru imaju domaći gosti. Tokom ove godine Zlatibor je jedna od najtraženijih destinacija kada su u pitanju besplatni vaučeri za odmor u Srbiji koje dodeljuje Ministarstvo turizma. Inače, ovoj planini su verni posetioci iz raznih naših gradova, mada najviše ima turista iz Beograda, Novog Sada i ostalih gradova Vojvodine, Šapca, Kragujevca, Niša i drugih.

Zlatibor je visoko pozicionaran i na evropskoj i svetskoj turističkoj mapi, zahvaljujući ulaganjima opštine Čajetina i projektima koji su obeležili ne samo današnjicu, već i vreme pred nama.

SV: Šta je to što turisti najviše posećuju na Zlatiboru?

“Tu je građevinsko čudo, najduža jednosegmentna panoramska gondola na svetu Gold gondola, koja je od početka svog rada (januar 2021. godine) prevezla oko 400 000 putnika i postala nezaobilazna atrakcija,zatim jedinstvena multimedijalna fontana na Kraljevom trgu koja uz pomoć laserskih, svetlosnih, video efekata pruža pravi dinamički spektakl, kao i dobro poznati zlatiborski lokaliteti, parkovi uz druge vrednosti najposećenije planine u Srbiji. Najsposećeniji speleološki objekat je Stopića pećina, koju je u prvih osam meseci posetilo oko 73 600 turista”, kažu u TOZ-u.

Stopića pećina; Foto: TOZ

Poznato je da su sela na Zlatiboru autentična, idilična i popularna kod velikog broja turista širom Srbije, ali i inostranstva.

SV: Zimska sezona u selima Zlatibora je nešto drugačija, po čemu, šta to nude domaćini sa Zlatibora što nema u ostalim delovima Srbije?

“Decenijama vlada ogromno interesovanje za seoska turistička domaćinstva na Zlatiboru zahvaljujući jedinstvenom stilu u kojem su sagrađena, kao i blagotovornoj prirodi koja ih okružuje”, kažu ovi turistički radnici.

Zima je poseban doživljaj na Zlatiboru, kada sve posetioce čeka prava snežna oaza za odmor i uživanje. Ovde su pogodne kraće staze za skijanje i sankanje, ponegde postavljene i mini žičare, sve u zimskom ambijentu sa dovoljno snega, u carstvu lekovitog vazduha.

Vodopad Gostilje; Foto: TOZ

Prirodni lokaliteti Zlatibora, koji su na seoskim područjima, predstavljaju vredne turističke atrakcije ove planine. Među njima posebnu pažnju privlači Stopića pećina u selu Rožanstvu, najposećenijij speleološki objekat Srbije, zatim neobični kameni most Prerast u selu Dobroselici, kao i hidrološke atrakcije kakva je vodopad visok 22 m u selu Gostilju. Ima i kulturnih biserakao što je jedinstvenimuzej na otvorenom “Staro selo” u Sirogojnu, koji se sastoji od autentičnih zlatiborskih brvnara u kakvim se živelo pre više od veka. Zajednička odlika ovih turističkih atrakcija jeste to što su smeštene u nekom od brojnih zlatiborskih sela i predstavljaju važan adut za razvoj seoskog turizma.

Zimsku idilu u seoskim turističkim domaćinstvima posetioci mogu upotpuniti i nizom atraktivnih sadržaja koje Zlatibornudi u turističkom centru.

Veliki adut zlatiborskih sela predstavlja odlična putna infrastruktura, zahvaljujući kojoj se do njih dolazi bez poteškoća. Dobra putna povezanost sa turističkom centrom “zlatne planine” omogućava gostima da, kada požele, nakratko napuste ove oaze mira i potraže dodatne sadržaje u centru Zlatibora, koji je na svega 15-20 minuta vožnje.

Pored dobre saobraćajne povezanosti, sela su odgovarajuće opremljena za smeštaj i boravak gostiju.

SV: Šta sve može da se vidi uz obilazak sela na Zlatiboru, koje sve atrakcije?

“Skoro svako selo ima neki kulturno-istorijski lokalitet koji se može posetiti i tako saznati nešto o prošlosti, a tu su i navedene prirodne atrakcije. Privlačne su mistične priče i legende koje se ispredaju u ovom kraju. Turisti, po želji, mogu učestvovati u poslovima običnog seoskog domaćinstva, uključujući i radove u polju, berba malina, voća, košenje livada. Dok će boravak u seoskom ambijentu posebnim i nezaboravnim učiniti čuvena gostoljubivost zlatiborskih domaćina”, kažu u TOZ-u.

Zlatiborska sela su živopisna i lepa, što čini da Zlatibor ima izvanredne uslove za razvoj seoskog turizma.

SV: Koja su sela najposećenija?

“Poznata i posećena su Sirogojno, Gostilje, Rožanstvo, Ljubiš, Šljivovica, Tripkova, Mačkat, Rudine, Semegnjevo, Кriva Reka i druga, koja predstavljaju izuzetnu vrednost zlatiborskog kraja”.

Očuvana prirodna sredina, zdrava hrana i čiste vode, redovne manifestacije namenjene turistima, uz način života u kome se čuvaju tradicionalne vrednosti, koje su uglavnom zaboravljene, čine zlatiborska sela autentičnim i privlačnim za goste.

Tekst je deo projekta “Zlatiborska sela”, koji je sufinansiran od Opštine Čajetina, na osnovu konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji te opštine za 2022. godinu.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x