Priznanje AFA “ORO” za doprinos negovanju kola kao nematerjalnog blaga Srbije: niški folkloraši zablistali u Novom Sadu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Na XIII Festivalu zlatnih ansambala Srbije u Novom Sadu koji je održan povodom Dana srpskog kola Akademski folklorni ansambl “ORO” Studentskog kulturnog centra Niš dobilo je diplomu za doprinos negovanju kola kao nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, a njegovi članovi su se u Niš vratili sa pregršta nagrada osvojenih u nekoliko kategorija. U sklopu festivala održano je i nadigravanje “Zlatno kolce” i takmičenje koreografskih minijatura tradicionalnog plesa.

Laureat drugog stepena pripao je Nataliji Stojković je za koreografsku minijaturu “Otac”, koju je izvela sa Vladicom Janoševićem. Natalija je i autor ove koreografije.

Foto: Andjela Karagic

Za dinamično korišćenje prostora za koreografsku minijaturu “Po igri se prepoznajemo” diplomu je dobio Marko Živić. Igrale su Anđelija Đorđević, Sandra Ivanović i Aleksandar Mladenović.

Sandra Ivanović i Aleksandar Mladenović osvojili su zlatne medalje u nadigravanju za “Zlatno kolce” u muškoj i ženskoj kategoriji.

 “Ponosni smo na naše folkloraše jer su još jednom  zajednički prikazali lepotu našeg folklora, ali i svo svoje umeće i talenat a nas obradovali mnogobrojnim nagradama. Drago nam je što smo deo ovog velikog festivala koji slavi srpsko kolo godinama unazad. Čast nam je što smo se i ove godine susreli sa najboljim folklorcima iz čitave Srbije”, kažu u Studentskom kulturnom centru Niš.

Aleksandar Mladenović je zlatni folkloraš i ne krije da je ponosan na nagradu koju je sada dobio, koju, kako kaže, nije očekivao zbog izuzetno jake konkurencije.

“Na Festivalu je učestvovalo dosta kvalitetnih igrača, ali mi je nagrada zbog toga još draža jer je stručni žiri u mom nastupu video i pronašao nešto posebno što me odvaja od drugih igrača”, kaže Aleksandar.

Natalija Stojković je dobila priznanje za koreografsku minijaturu “Otac”, koju je odigrala sa kolegom Vladicom Janoševićem. Koreografska minijatura je ograničena na 3 minuta trajanja.

 “Važno priznanje za još važnije emocije koje su stale u tih 3 minuta. Ovo je posvećeno delo i baš kao takvo, sada nagrađeno, ima veći značaj za mene”, ističe Natalija i dodaje da je Vladica podržao njenu umetničku viziju i pružio joj veliku podršku.

Marko Živić je još jedan član “ORA” koji je se sa Festivala vratio sa nagradom. Dobio je diplomu za dinamičko korišćenje prostora za koreografsku minijaturu “Po igri se prepoznajemo”. Marko kaže da je za njega svaka nagrada kao vetar u leđa i podstrek da se dalje usavršava. Priznaje da ovakav uspeh ne bi mogao da ostvari bez saigrača iz ansambla, Anđelije Đorđević, Sandre Ivanović i Aleksandra Mladenovića.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x