Probijena prva tunelska cev u tunelu Beli potok

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić izjavio je da je u tunelu Beli potok, na obilaznici oko Beograda, dugom 360 metara, probijena prva tunelska cev, dok će druga biti probijena sledeće nedelje.

Vesić, koji je prisustvovao probijanju tunela, istakao je da je reč o najzahtevnijem i najvažnijem objektu na sektoru 6 obilaznice oko Beograda,

U tunel je ugrađeno 10 tona armature kao i 10.000 metra kubnih betona, a iskop je urađen na oko 100.000 metara kubnih u samim tunelsku cevima.

Sektor 6, od Straževice do petlje Bubanj potok dugačak je 9,6 kilometara. Na tom sektoru urađena su ukupno četiri nadvožnjaka dužine 870 metara, dva mosta dužine 913 metara, tunel Beli potok, a rade se i petlja Avala i čvor Bubanj potok, sa izlazom prema Beogradu.

Kada se završi taj sektor, biće završena kompletna obilaznica oko Beograda, duga više od 47,7 kilometara, do Bubanj potoka i tada će se steći uslovi da se potpuno izmesti tranzitni saobraćaj iz centra Beograda, odnosno sa Gazele, istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, kako bi obilaznica u potpunosti bila završena, neophodno je da se ugovori poslednja deonica obilaznice, od Bubanj potoka do Pančeva, sa drumsko-železničkim mostom kod Vinče, i na tome se radi.

Kada ugovorimo taj poslednji 31 kilometar i završimo sve, Beograd će, konačno, posle više od 30 godina, dobiti obilaznicu, koja je počela da se gradi 90-ih godina, poručio je ministar.

On se, u ime resornog ministarstva i Vlade Srbije zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću koji, kako je rekao, dobro razume značaj saobraćajne infrastrukture i insistira na tome da se obezbedi novac kako bi se ulaganja u infrastrukturu u Srbiji nastavila.

Beograd je milionski grad i ne može da funkcioniše bez obilaznice,  metroa, gradske železnice. I zato je ovaj projekat značajan, ne samo za Beograd i Srbiju, već i za međunarodni saobraćaj, s obzirom na to da je ovaj koridor jedan od najznačajnijih evropskih koridora, rekao je Vesić.

Probijanju tunela prisustvovali su i državni sekretar Mihajlo Mišić, pomoćnik ministra za drumski transport Miroslav Alempić, direktor “Puteva Srbije” Zoran Drobnjak.

Radove na izgradnji obilaznice, na sektoru B, od mosta preko Save kod Ostružnice do Bubanj potoka, koji obuhvataju deonice 4 – od Ostružničkog mosta do petlje Orlovača, 5 – od od petlje Orlovača do tunela Straževica i 6 – od Straževice do Bubanj potoka, izvodi kineska “Power China”, a glavni podizvođač je azerbejdžanska kompanija “Azvirt”.

Tunel Beli potok radi se u otvorenom iskopu.

Na petlji Avala u toku su radovi na produžetku dva kraka i vezi petlje na kružni put, a na petlji Bubanj potok izvode se preostali radovi na konstrukcijama.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x