Problem deponije u Trsteniku rešen nakon 30 godina

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović izjavila je da je za zatvaranje, sanaciju i rekultivaciju nesanitarne deponije „Osaonica“ u Trsteniku i izgradnju sanitarne kasete izdvojeno 77 miliona dinara.

Vujović, koja je pomenutu deponiju obišla zajedno sa predsednicom Opštine Trstenik Milenom Turk, rekla je da je nesanitarna deponija nakon 30 godina sanirana i rekultivisana, a da se komunalni otpad na ovoj lokaciji sada odlaže u skladu sa standardima.

Danas možemo da se uverimo u to da se komunalni otpad iz Trstenika pravilno odlaže na sanitarnu deponiju koja je opremljena i postrojenjem za preradu procednih voda, navela je ona.

Ministarka je ukazala na to da će Trstenik odlagati otpad na ovoj lokaciji sve dok se ne steknu uslovi da se ova opština priključi regionalnom sistemu za upravljanje otpadom čija se izgradnja u budućnosti planira u Kraljevu.

Ona je naglasila da je rešavanje pitanja upravljanja otpadom širom Srbije jedan od prioriteta tog ministarstva, poručivši da su projekti poput ovog važni za zaštitu životne sredine, ali istovremeno unapređuju i kvalitet života građana.

Foto: Vlada RS

Vujović je podsetila na to da su u prethodne dve godine očišćene brojne divlje deponije, a zatvoreno je, sanirano i rekultivisano više nesanitarnih deponija širom Srbije, dodavši da nesanitarna smetlišta predstavljaju višedecenijske ekološke probleme u Srbiji.

Rešavanje pitanja deponije „Osaonica“ jedan je od najznačajnijih zelenih projekata, ali ne i jedini koji smo realizovali u Trsteniku. Zahvaljujući dobroj saradnji sa lokalnom samoupravom, prošle godine smo sproveli projekat ozelenjavanja na 26 lokacija u ovoj opštini, predočila je ministarka.

Ona je ukazala i na projekte Ministarstva koji se tiču uklanjanja velikih količina istorijskog otpada iz nekadašnje Prve petoletke i sufinansiranja poslednje faze projekta sanacije i zaštite zemljišta kod izvorišta.

Cilj nam je da podstaknemo i podržimo realizaciju zelenih projekata jer se time podiže kvalitet života i unapređuje ekološka slika gradova i opština širom zemlje, poručila je Vujović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x