Profesor Bešić: Ivica Dačić zna da neće biti premijer

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube CEDEM - Centar za demokratiju i ljudska prava printscreen
Podelite vest

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Miloš Bešić izjavio je danas da predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić zna da neće dobiti mandat za formiranje buduće vlade.

Bešić je agenciji Beta kazao da nije realna opcija da Dačić bude premijer.

“Predizborni slogan ‘Dačić premijer’ trebalo bi da da na značaju koaliciji SPS-JS i da pošalje poruku Srpskoj naprednoj stranci (SNS) i javnosti da oni mogu biti tas na vagi i samim tim ozbiljan igrač u budućoj vladi”, kazao je profesor.

Na pitanje da li bi Aleksandar Vučić dao mandat Dačiću ukoliko bi SNS i SPS osvojili dovoljno mandata za formiranje vlade, Bešić je kazao da će Dačić posle izbora odustati od ideje da bude premijer.

“Postoji mogućnost da mu Vučić ne da mandat ili da sam Dačić odustane od ideje da bude premijer. Ne mislim da Dačić zaista misli da može da dobije funkciju premijera i on će posle izbora odustati od predizborne strategije za čelno mesto u srpskoj vladi”, ocenio je Bešić.

Komentarišući sukobe koji se trenutno dešavaju između SPS-a i SNS-a, Bešić je kazao da su očekivani jer “te stranke dele jedan deo biračkog tela”.

“Bez obzira na sukobe, SPS u ovom trenutku ne razmišlja o drugim postizbornim partnerstvima osim sa SNS-om”, rekao je profesor.

Na pitanje da li će učestalim pominjanjem u kampanji Slobodana Miloševića SPS uzeti deo biračkog tela SNS-a, Bešić je kazao da se radi o izuzetno dobrom markentiškom potezu.

“Njihovo biračko telo je starije, koje se seća devedesetih godina i koje tradicionalno glasa za SPS zbog identifikacije sa Slobodanom Miloševićem. Oni se obraćaju vlastitom biračkom telu, a da li će uzeti deo biračkog tela SNS-a videćemo na dan izbora. SPS ponovo igra i na kartu dobrih odnosa s Rusijom, što SNS kao ključna stranka u vlasti ne može tako otvoreno da zastupa. SNS balansira između Evropske unije i Rusije, dok SPS, kao i na prošlim izborima, zauzima jasnu poziciju ka Rusiji što preferira većina birača i SPS-a i SNS-a”, objasnio je profesor Bešić.

Predsednik SPS-a Ivica Dačić je tokom predizborne kampanje više puta istakao da bi za Srbiju najbolje bilo da on postane premijer, a da Vučić ostane na mesto predsednika Srbije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x