Profit EPS-a u prvom kvartalu skoro 294 miliona evra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija foto: Facebook JP EPS RB KOLUBARA
Podelite vest

Finansijski rezultat Elektroprivrede Srbije (EPS) u prvom kvartalu ove godine višestruko je nadmašio planove pošto je neto dobit dostigla 34,5 milijardi dinara, odnosno oko 294 miliona evra, saopštilo je danas to preduzeće.

EPS  je u istom periodu prošle godine imao gubitak od gotovo 30 milijardi dinara.

Profit EPS-a u prva tri meseca 2023. godine najbolji je rezultat u poslednjih pet godina. Ostvarena neto dobit veća je oko 3,5 puta nego u periodu od januara do marta u prethodne četiri godine kada je bila između 10,5 i devet milijardi dinara, navodi se u saopštenju.

Kako je objašnjeno, ovogodišnja dobit EPS-a rezultat je povećane proizvodnje, dobiti od izvoza električne energije i smanjenja troškova.

Кapaciteti EPS-a proizveli su 9,74 milijarde kilovat-sati električne energije što je za 17 odsto više nego od januara do marta prošle godine.

Stabilna proizvodnja, povoljni hidrološki uslovi i dobro planiranje omogućili su da EPS prodaje viškove električne energije na berzi i slobodnom tržištu, pa je profit od izvoza od januara do marta iznosio 51 milion evra, dok je prošle godine EPS morao da uvozi energiju po visokim cenama.

U prvom kvartalu 2023. godine poslovni rashodi su manji za oko 20 milijardi dinara nego što je planirano, od čega su samo troškovi uvoza uglja manji za 8,4 milijarde dinara.

Nabavka gasa koštala je 3,4 milijarde dinara manje, na nabavku tečnih goriva potrošeno je 1,5 milijardi dinara manje, a za usluge EMS-a oko 1,4 milijarde manje, a smanjeni su i troškovi nabavke električne energije za 800 miliona dinara.

Troškovi održavanja manji su za milijardu dinara, ostali poslovni rashodi bili su manji za 3,7 milijardi nego što je bilo planirano za period od januara do marta.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x