ProGlas: Zabrinjava što su u izborne manipulacije uključeni i MUP i Ministarstvo državne uprave

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen
Podelite vest

Inicijativa ProGlas saopštila je da su razmere “izbornog inženjeringa” zasnovanog na organizovanoj migraciji birača tolike da se bez oklevanja može reći da rezulatati na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima ne izražavaju slobodnu volju građana.

“Za posebnu brigu je to što se u središtu te sistemske izborne manipulacije nalazi Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je protivzakonito dodeljivalo licima prebivalište u mestima u kojima se očito ne ‘nalazi centar njihovih životnih aktivnosti’, kao i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave koje je bez validnog pravnog osnova vršilo intervencije u biračkim spiskovima i time direktno uticalo na prekrajanje izborne volje građana”, navedeno je u saopštenju ProGlasa.

Oni podsećaju da su pozvali građane Srbije da u što većem broju izađu na izbore polazeći od stava da su oni jedini način na koji vlast treba smenjivati u ustavnoj demokratiji, ali da su brojne ocene inostranih posmatrača i pre svega opsežni izveštaji Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), o masovnim i sistemskim anomalijama izbornog procesa, pokazali da je to uverenje bilo neutemeljeno.

“Kada na brojne verifikovane izborne mahinacije nadležne institucije, a pre svih tužilaštva, ćute, ne treba da čudi što građani kao najdelotvorniji put zaštite svojih ustavnih izbornih prava vide ulične proteste i demonstracije”, navedeno je u saopštenju.

Pozvali su se na Ustav Srbije koji navodi da “nijedan državni organ, politička organizacija, grupa ili pojedinac ne može prisvojiti suverenost od građana, niti uspostaviti vlast mimo slobodno izražene volje građana”.

ProGlas je pružio podršku građanima koji izražavaju nezadovoljstvo i pozvao na ponavljanje izbora na svim nivoima vlasti, ali pod bitno drugačijim uslovima koji će omogućiti da konačni rezultati izražavaju stvarnu i slobodnu volju građana Srbije.

“Istovremeno, svi oni koji su na bilo koji način učestvovali u dosadašnjem protivustavnom izbornom inženjeringu moraju pravno odgovarati. U suprotnom, Srbija će samo nominalno biti demokratija, a izbore više niko neće ozbiljno shvatati kao sredstvo za smenu vlasti”, navedeno je u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x