Program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova se privodi kraju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Najviše prijava građana za zamenu dotrajale, drvene stolarije
Podelite vest

Većina lokalnih samouprava do kraja decembra uspešno že  privesti kraju Program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova. U ovom projektu koje je sprovelo Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije, učestvovalo je 67 lokalnih samouprava koje su se do 21. maja prijavile za učešće. Za ovu namenu resorno ministarstvo izdvojilo je blizu 225, dok su lokalne samouprave učestvovale sa 235 miliona dinara. Najviše prijava građana odnosilo se na zamenu stolarije, a najmanje za instalaciju solarnih panela.

Programom je planirano da sanaciju eneregetske efikasnosti sa po 25 odsto finansiraju lokalne samouprave i resorno ministarstvo, a sa 50 odsto vlasnici stambenih jedinica.

Najveći odziv građana bio je za nabavku i zamenu stolarije sa pratećim građevinskim radovima, gde je samo u Nišu bilo blizu 400 prijava. Od tog broja, po preliminarnoj listi koja je objavljena na sajtu Grada Niša 8. decembra, odobrene su 222, dok su odbačene 144 prijave. U Nišu je najmanje prijava bilo za nabavku i instalaciju solarnih panela, tek deset prijava, od kojih je 6 prihvaćeno.

Majdanpek je preliminarnu listu objavio početkom novembra, a za mere energetske sanacije opština Majdanpek je, zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike, u ovoj godini opredelila  20 miliona dinara. Osam miliona namenjeno je subvencijama za termoizolaciju krovova stambenih zgrada, a 12 za zamenu spoljne stolarije.

Od 67 lokalnih samouprava kojima su odobrena sredstava za sanaciju enregetske efikasnosti, najmanje su tražili i dobili  Kruševac ( 300.000 din.) i Nova Crnja (500.000 din.), a najviše, po 10 miliona dinara, dobili su Beograd, Valjevo, Majdanpek, Smederevska Palanka i Stara Pazova. Niš i Užice su, po visini odobrenih subvencija na drugom mestu, sa po 9 miliona dinara.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, Zoran Lakićević, rekao je ranije da očekuje da će do kraja godine biti završeni radovi na zameni stolarije u svih 67 lokalnih samouprava koje su učestvovale u programu podizanja energetske efikasnosti, kao i da očekuje veću zainteresovanost opština na sledećem javnom pozivu koji će biti objavljen do kraja godine.

Do kraja godine Ministarstvo će raspisati još jedan poziv za dodelu subvencija za zamenu stolarije, a u januaru se očekuje potpisivanje prvih ugovora sa opštinama. Takođe, tokom naredne godine biće još nekoliko javnih poziva sa većim brojem opština, s obzirom na to da su mnoge u međuvremenu iskazale nameru da učestvuju u ovom projektu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x