Proizvođači mleka: Prva runda razgovora sa Vučićem napeta, poljoprivrednici iz Šumadije se spremaju za odlazak traktorima za Beograd

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Novi Sad, 10.08.2022. (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC)
Podelite vest

 Predstavnici Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga i Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije završili su jutros prvu rundu pregovora sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem, kome su ispostavili zahteve, a nastaviće ih oko podne.

Predsednik udruženja proizvođača Mačvanskog okruga, Goran Vasić, izjavio je danas za Betu da traže da se zaštiti domaće tržište od uvoza po damping cenama, trgovačka marža na mleko i mlečne proizvode ograniči na najviše 20 odsto, uvede prelevman za uvoz tvrdih sireva od 300 dinara po kilogramu.

Na listi zahteva je i da se sledeće godine akciza i porez na dodatu vrednost ne obračunavaju na dizel za poljoprivrednike i, ako država ima novca, da poveća premiju na mleko i regres po grlu, kao i da se u Ministarstvo poljoprivrede postave stručni ljudi.

Vasić je, posle razgovora za Betu, rekao da su razgovori trajali sat ipo i da su bili “napeti sa obe strane”.

“Izložili smo zahteve i čekamo da čujemo odgovor na nastavku razgovora oko podne”, rekao je Vasić.

Dodao je da ako ne budu zadovoljni ispunjenjem zahteva da će doneti odluku na koji će način protestovati.

Sastanku u Predsedništvu su prisustvovali ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, ministar finansija Siniša Mali i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.

Poljoprivrednici iz Šumadije spremaju se da po podne krenu traktorima za Beograd gde će tražiti ispunjenje zahteva.

Jedan od predstavnika poljoprivrednika iz Rače Milan Miloševićiz izjavio je da ima informacija da je Policijska uprava dobila nalog da “svako okupljanje ili kretanje izoluje”.

“Zbog toga se sada dogovaramo kako ćemo da se organizujemo da, i pored toga, pođemo za Beograd”, rekao je Milošević agenciji Beta, ističući odlučnost poljoprivrednika da istraju do ispunjena zahteva.

On je rekao da će danas za Beograd otići poljoprivrednici za područja Kragujevca, Batočine i Rače.

“Nažalost, primorani smo da na ovakav protest, jer vlast nema sluha za naše probleme”, poručio je Milošević.

Poljoprivrednik iz Desimirovca Aleksandar Babić rekao je da i on ima saznanja da će policija zaustavljati svaku kolonu sa više od tri traktora i neće dozvoliti dalje kretanje.

“Mi smo odlučni da idemo za Beograd, ali je pitanje dokle ćemo stići”, kazao je Babić.

On je naveo da su poljoprivrednici od juče izloženi velikim pritiscima, kako kaže, sa svih strana, te da su mnogi danas otkazali učešće.

Poljoprivrednici traže povećanje subvencija po hektaru obradive površine sa 9.000 dinara na 300 evra, da premija za litar mleka umesto 15 bude 20 dinara.

Oni traže i minimalnu otkupnu cena mleka od 78 dinara po litru, da se na dizel ne obračunavaju akciza i PDV, da se uvede prelevman (zaštitna taksa) na mlečne proizvode koji se uvoze iz Evropske unije i država potpisnica sporazuma CEFTA, kao i da se trenutna subvencija po kravi od 30.000 dinara uveća za 10.000 dinara.

———————————————————————————————————-

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x