Proizvođači stoke i mleka u Srbiji najavili protest za 12. maj ispred Predsedništva

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Amir Hamzagić
Podelite vest

Predsednik Sabora proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS) Zoran Milićević najavio je protest stočara i proizvođača mleka za 12. maj, u Beogradu ispred Predsedništva, sa zahtevom da sa predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovaraju o problemima u poljoprivredi.

On je za Betu rekao da razume veliku tugu zbog pogibije đaka u osnovnoj školi  “Vladislav Ribnikar” i građana okolnih sela Mladenovca, ali da su se problemi u poljoprivredi nagomilali i da ne mogu da se dalje odlažu.

“Razumemo tugu, ali stanje u poljoprivredi je neizdrživo i ako se ništa ne preduzme selo će postati najveći starački dom. Tražimo da se povećaju izdvajanja za poljoprivredu sa pet odsto budžeta na osam odsto i donesu strateške mere”, rekao je Milićević.

Dodao je da je cena kilograma žive vage prasića sa 300-400 dinara po kilogramu povećana na 500 – 600 dinara, a da ni to nije realna cena u odnosu na cene stočne hrane i da će to meso biti i skuplje jer ga nema pošto je stočni fond, lošom politikom prema poljoprivredi, uništen.

Dodao je da poljoprivrednici traže i da se ukine uvoz mleka, mesa, prerađevina i izvoz žitarica.

Predstavnik proizvođača mleka u Srbiji Milija Palamarević rekao je da je zahtev tog sektora da se povećaju prelevmani na uvoz mleka sa 15 na 20 dinara po litru, a za tvrde sireve sa 30 dinara po kilogramu na 350 dinara.

On je rekao da će od Vučića tražiti i da se smanje trgovačke marže na mleko i mlečne proizvode kako bi cene bile niže i građani više kupovali te proizvode, jer je poslednjih meseci povećana proizvodnja mleka i treba naći rešenje za viškove.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x