Protest dela opozicije na Vidovdan povodom vojne vežbe sa zemljama članicama NATO-a

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaVideo printscreen
Podelite vest

Dveri, Zavetnici i Pokret za obnovu Kosova i Metohije organizovaće 28. juna, na Vidovdan, u 19 časova ispred crkve Svetog Marka, protestni skup povodom organizovanja vojne vežbe “Platinasti vuk” u kojoj učestvuju zemlje članice NATO-a, ali i situacije na Kosovu i Metohiji.

Lider Dveri Boško Obradović izneo je danas zahteve nadležnim državnim organima, od kojih su neki održavanje posebne sednice Skupštine Srbije na temu “goruće” situacije na severu Кosova i Metohije i evropskog sporazuma.

On je na konferenciji za novinare ispred predsedništva na Andrićevom vencu, rekao da Srbija treba da zatraži održavanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN na temu Kosova i Metohije.

“Da se od kompletne međunarodne zajednice zatraži osuda albanskog terora i nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji, da se svim diplomatskim putevima od svih država sveta zatraži angažovanje oko puštanja na slobodu svih uhapšenih Srba na severu pokrajine, da se insistira na povratku srpskog policijskog i bezbednosnog osoblja na Kosovo i Metohiju, kako to predviđa obavezujuća Rezolucija 12 44 Saveta bezbednosti UN”, rekao je Obradović.

Jedan od zahteva je i donošenje odluke o obnovi srpske Civilne zaštite za četiri opštine na severu Kosova i Metohije, a biće zatraženo i da Srpska lista više ne može da govori u ime Srba sa severa pokrajine i da se izaberu novi predstavnici i da predsednik Narodne skupštine raspiše lokalne izbore za četiri opštine na severu Kosova i Metohije, dodao je Obradović.

“Krahirala je politika aktuelne vlasti prema Kosovu i Metohiji, oni ne znaju šta više da rade po tom pitanju, ćute dok naš narod strada na severu Kosova i Metohije. Mi smo ovde da bismo ukazali na moguću drugačiju politiku prema Kosovu i Metohiji. Svi protesti ‘Srbija protiv nasilja’ bi kao temu morali da imaju i nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji”, ocenio je Obradović.

On je naveo da ukoliko uskoro ne bude održana posebna sednica skupštine, koju je predsednik parlamenta Vladimir Orlić najavio za kraj maja, biće legitimno da se traži i njegova ostavka.

Tokom konferencije za novinare centar Beograda nadletao je vojni helikopter povodom posete kubanskog predsednika Srbiji, što je Obradović komentarisao da podseća na trenutnu atmosferu na severu Kosova i Metohije.

Predsednik Pokreta za obnovu Kosova i Metohije Miloš Ković istakao je da je povod najavljenog vidovdanskog protesta poniženje Srbije organizovanjem vojne vežbe zajedno sa članicama NATO-a.

“Delovanjem NATO pakta, njihovih albanskih štićenika na Kosovu i Metohiji, srpski narod na toj teritoriji je doveden u bezizlazan položaj, teror je svakodnevan. Sada ljude na severu Kosova i Metohije jure kao zečeve”, rekao je Ković i dodao da je samo jedan dan u Zvečanu “ranjeno preko 50 Srba”.

Poslanik Zavetnika Nikola Dragićević ocenio je da u danima kada se do kraja sprovodi akcija etničkog čišćenja severa Kosova i Metohije, izostala je reakcija kako opozicije tako i zvaničnog Beograda.

“Mi se i dalje oslanjamo na reakciju Kvinte, na reakciju EU, na reakciju Lajčaka i Eskobara. Gabrijel Eskobar je rekao da formiranje Zajdenice srpskih opština ima za cilj uklanjanje autoriteta koji Srbija ima na severu Kosova i Metohije. Lajčak je izjavio da sve što je do sada rađeno pod pokroviteljstvom zapada i EU i Kvinte, je rađeno zbog međunarodnog proglašenja i priznanja samostalnosti samoproglašene Republike Kosovo”, rekao je Dragićević.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x