Protest frilensera ispred vlade, simbolično spalili pristigla poreska rešenja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
Podelite vest

Udruženje radnika na internetu (frilenseri) protestovalo je danas ispred vlade Srbije zbog načina oporezivanja dohotka i visine poreskih stopa i simbolično su spalili poreska rešenja koja su im stigla.

Predsednik tog udruženja Miran Pogačar rekao je da je jedan od njihovih zahteva da se frilenserima ne naplaćuje porez na dohodak za period od 2017. do 2020. godine, preneo je portal televizije N1.

“I svakoj majci da se da pravo na trudničko i porodiljsko. Tražili smo i umanjenje poreza za četiri odsto, što nije veliko. Ovo što oni traže je previše”, kazao je Pogačar i pozvao frilensere da ne plaćaju prvu ratu poreza za 2017. godinu.

On je za Betu rekao da prva rata poreza za 2017. godinu dospeva 17. februara i da u slučaju da se obračunava kamata da će obuhvatiti samo prvu ratu, a ne ceo iznos.

Pogačar je rekao da će frilenseri sačekati dve nedelje da ih nadležno ministarstvo pozove na razgovor, a u suprotnom moguće su i radikalnije mere protesta.

Frilenser iz Niša Miloš Stojković kazao je da je zbog tog načina oporezivanja “upao u dužničko ropstvo”.

“Nije najgore što nas niko nije obavestio za plaćanje poreza, najgore je što su frilenseri otišli sami do Poreske i sami pitali, tada su im odgovarali ne možete, jer nemamo načina na koji možemo da vas oporezujemo. Da je bilo sve u redu, mi bismo se legalizovali kao što smo danas”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, frilensera je sada 8.000 i “moraju da plaćaju harač narednih deset godina”.

“Frilenseri su hteli da plate, ali im država nije dozvolila i država treba da preuzme neku odgovornost. Krajnji cilj treba da bude da svi zajedno odemo do toga da imamo predstavnika u skupštini, imamo predstavnika Mirana Pogačara, da kaže da frilenseri nisu lopovi”, kazao je Stojković.

Država je tokom protesta 2021. godine pristala da neplaćene poreske obaveze na prihod za pet godina unazad izmire u ratama tokom narednih deset godina, a za 2023. godinu je dogovoren novi model oporezivanja ali im nije priznato pravo na trudničko i porodiljsko odsustvo.

Te poreske obaveze i tekuće opteretiće njihov dohodak za oko 50 odsto zbog čega su nezadovoljni.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x