Protest prosvetnih radnika u Nišu: Nastavnici svakodnevno izloženi nasilju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: B. Lj.
Podelite vest

Oko hiljadu učitelja, nastavnika i profesora iz Niša okupilo se danas u podne na centralnom niškom trgu u znak protesta zbog sve izraženijeg nasilja u školama i sve goreg položaja prosvetnih radnika. Prosvetari su zatražili od države izmenu zakonskih regulative i obezbeđivanje prosvetnim radnicima status službenih lica.

Predsednik Gradskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Vladan Ćirić rekao je da su danas u znak protesta, 24 škole u Nišu obustavile nastavu, a u 14 škola štrajkuju članovi Unije sindikata prosvetnih radnika.

Foto: B. Lj.

Ćirić je rekao da su prosvetni radnici u svim školama svakoga dana izloženi psihičkom, elektronskom i fizičkom nasilju, s tim što je fizičko nasilje najekstremnije i dolazi u javnost.

Foto: B. Lj.

“Učiteljima, nastavnicima i profesorima su odsečene ruke kada je u pitanju rad u školi. Ranije je to bilo mnogo drugačije, nastavnik je bio poštovan. Mi smo sada na marginama ovog društva. Ne poštuje nas ministar, Vlada Srbije i javnost i onda ne možemo da očekujemo nikakvo poštovanje ni od učenika”, istakao je Ćirić.

On je istakao da su nastavnici izloženi nasilju ne samo od strane učenika, već i od strane nedgovornih roditelja, pa sve do ministra, Vlade, pa i celog društva.

Foto: B. Lj.

“Ispada da smo mi jedina profesija koja mora da obija vrata boreći se za svoja prava, a ta vrata su vrlo često zatvorena”, rekao je Ćirić. Vladimir Ilić je na protestu istakao da prosvetni radnici više ne “prosvetljavaju, nego preživljavaju u ringu učionica”.

On je okupljenima poručio da su intelektualna elita koju ova država godinama gura sve niže i niže.

“Razmere ovog poniženja su sve veće i dublje. Tražimo da se zaustavi propadanje prosvete koje se ogoljeno prikazuje u agresivnosti i nepoštovanju učenika prema svojim učiteljima i nastavnicima, profesorima i vršnjacima”, naglasio je Ilić.

On je kazao da se ponižavanje prosvetnih radnika može da zaustavi samo društvenom akcijom širokih razmera. “Ovo je pitanje budućnosti naše dece i našeg društva u celini, kao i opstanka prosvetnog radnika.

Koja je svrha obrazovanja ako ovaj koji se obrazuje maltretira, a onaj koji obrazuje radi u strahu i grču”, izjavio je Ilić. Slaviša Milosavljević, profesor Gradjevinske škole “Neimar” rekao je da se sadašnje stanje u prosveti može da promeni samo izmenom zakonske regulative.

Foto: B. Lj.

“Potrebno je sistemsko rešavanje, ali će zahtevati dosta vremena da dodjemo do boljeg sistema, jer postojeće stanje predugo traje”, poručio je Milosavljević.

Okupljeni prosvetni radnici su istakli da se nasilju u školama može i mora stati samo ozbiljnijim kaznama za nasilnike i to kako za nasilne učenike, tako i za neodgovorne roditelje.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x