Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici: Da kosovske vlasti omoguće dinarske isplate iz Beograda

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Kosovo Online printscreen
Podelite vest

U severnom delu Kosovske Mitrovice sa protesta Srba zatraženo je od kosovskih vlasti da omoguće isplatu penzija i ostalih davanja u dinarima. Ocenjeno je da je odluka Centralne banke Kosova (CBK) koja to onemogućava diskriminatorska i politički motivisana, te zatraženo od medjunarodne zajednice da doprinese njenom ukidanju.

Gradjani, na poziv Udruženja ujedinjenih penzionera, ispunili su centralni deo Mitrovice, a mnogi od njih nose zastave Srbije i transparente kojima se osudjuje odluka kosovskih vlasti u vezi sa finasijskim transakcijama, koja je stupila na snagu 1. februara.

Tu su i transparenti “Penziju sam čitav život sticao, ne dam je Kurtiju“, “Ovo je okupacija“, “UN 1244 USA HELP“, “Evropo otvori oči“, “Bez socijalnih primanja, nećemo imati ni za hranu”, ali i oni kojima se osudjuje hapšenja Srba poput “Pravda za Slađana“ i “Nije kriv“. Na okolinim zgradama takodje su istaknute srpske zastave, a govornici su na početku protesta upozorili da je Vladina odluka usmerana ka onemogućavanju opstanka Srba.

Na protest su došli Srbi i iz sredina južno od ibra a govrnici su ukazali i na neophodnost jedinstveno delovanja Srba, te kritikovali kosovske vlasti zbog načina delovanja koji, kako su ukazali, pogadja i Rome, Alabance i Gorance koji primaju razne prinadležnosti iz Beograda.

Predstavnica “Udruženja ujedinjenih penzionera” Dušanka Ćorović je kazala da se odliukom Prištine u vezi dinarskih isplata zvaničnog Beograda onemoguća opstanak Srba, te zatražila da ta odluka bude “odmah ukinuta” a omogućena dostava novca za penzije, plate, socijalna davanja…

Upravnica Narodne kuhinje “Majka devet Jugovića”, Svetlana Stević je kazala da okupljeni šalju poruku celom svetu da su Srbi “u bezizlaznoj situaciji”, te da, kako je navela, u ovom trenutku “stradanja i iskušenja” moraju da budu složni. Prema njenim rečima, jedino Srbi na Kosovu u 21. veku nemaju demokratiju i to u vremenu kada je svi u svetu propagiraju.

Direktorka Osnovne škole u Ugljaru Vesna Martinović je u ime okupljenih zatražila da se Srbima ne uskraćujo pravo na zarade, te naglasila da im se time uskraćuje “i pravo na normalna život”. Profesorke Dragana Milenković je kazala da je odluka CBK “diskriminatorna i politički motivisana” dok je doktor Dragiša Milović ocenio da je “nerazumna” i da ima za cilj i ukidanje srpskih institucija.

“Okupili smo se da pozovemo predstavnike medjunarodne zajednice , ambasadore Kvinte (SAD, Nemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija) da odluku CBK odmah stave van snage “, rekao je Milović.

Kazao je i da vlasti u Prištinji i (premijer Kosova) Aljbin Kurti nemaju pravo da zabrane dinar”, dok , kako je naglasio, po briselskim sparazumima zvanični Beeograd ima pravo da finasira i zdravastvo, školstvo, isplatu penzija, socijalna davanja… Istakao je i da su Srbi, uprkos svemu, opredeljni za mir i da , kako je kazao, moraju, bez obzira sve, istrajati, te da će na pritiske podgovarati mirno i dostojanstveno.

Naveo je i da medjunarodna zajednica mora jasno da kaže da je dosta sa ugnjetavanjem Srba kojima su, kako je naglasio, sloga i jedinstvo potrebniji nego ikada.
Protest., koji je podržala i Srpska lista, je, kako su juče objavili lokalni mediji, bio prijavljen kosovskoj policiji.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x