Prva žena potpredsednica FSS – Ženski fudbal je ljubav, čista emocija, želim da ostavim trag, učinićemo dobre stvari, imam veliku podršku Saveza

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: FSS
Podelite vest

Prva dama na visokoj funkciji u Fudbalskom savezu Srbije, jedna od samo četiri žene u svetu koja se može pohvaliti ovako visokim dostignućem, potpredsednica Sandra Sremčević, supruga, majka i sada već istaknuta sportska radnica, svojim delovanjem, ali pre svega neposrednom i iskrenom komunikacijom, razbija sve predrasude o ženama u fudbalu.

Znanjem i energijom, delima vrednim poštovanja, zaslužila je i poverenje UEFA koja je potpredsednicu FSS uvrstila u najviše telo zaduženo za ženski fudbal u Nionu. Priznanje za Sandru, priznanje za Savez, priznanje za srpski fudbal.

–  Kada govorim o ženskom fudbalu, velika je ljubav u pitanju, velika emocija – ne krije Sandra Sremčević u razgovoru za TV Prva, potpredsednica FSS i prva žena u istoriji srpskog fudbala koja je dodelila jedan pehar namenjen pobedniku muškog nacionalnog Kupa.

-Pitali su me, kakav je osećaj ispisivati istoriju, i to u muškom okruženju?

Rekla bih da je lepo, negde ste ponosni na samog sebe, a s druge strane je i velika odgovornost šta ćete i koliko u budućnosti uraditi, ali ja to vidim kao neku svoju misiju. Nadam se da ću doneti mnogo toga dobrog i da ću uspeti u tim planovima vezanim za ženski fudbal u Srbiji. Uzgred, UEFA je ozvaničila nekoliko mojih kolega u razne svoje komisije, potpredsednika Baneta Nedimovića, generalnog sekretara Jovana Šurbatovića, direktora ženskih i futsal selekcija Srbije Bojana Pavićevića, predsednika FSB i člana IO FSS Marka Zdravkovića… Sve to govori da smo digli lestvicu u UEFA što se tiče Saveza.

Foto: FSS

Neko ko je na vrhu piramide, veoma često stavlja timski rad ispred sebe…

-Mi smo svi deo tima predsednika Dragana Džajića, fudbal je timski sport, tako da ako mi ne funcionišemo kao tim, u problemu smo. Ovde nije stvar u pojedincu, samo kao tim možemo da uradimo mnogo, a individualne (samo)promocije su kao kod igrača, ako je sebičan, može da prođe nekoliko puta, ali sve to na kraju ne znači da će doneti i željeni rezultat. Jednostavno, dolazi do disbalansa u timu, a to nije dobro. I ja mogu samo da pohvalim tim u kome se nalazim na čelu sa predsednikom Cajićem, potpredsednikom Nedimovićem…

Počelo je Svetsko prvenstvo za žene, Srbija je bila nikad bliže plasmanu u baraž za jedno veliko takmičenje…

-Nedostajao je jedan gol do podviga, plasmana u baraž. U kvalifikacijama je savladana i jedna Nemačka, protiv Portugala u meču odluke, imali smo plus jedan, ali…Sada se ozbiljno spremamo za nove izazove, želimo plasman na Prvenstvo Evrope. Bili smo nedavno kolega Bojan Pavićević i ja sa najboljom selekcijom u Sloveniji, dobro sve to za sada izgleda, selektor Zečević polako slaže kockice. Verujem da će do septembra kada kreće Liga nacija, reprezentacija biti spremna da nas sve obraduje.

Nije tajna, u fudbalu se okreće ogroman novac, ali ženski fudbal je po tom pitanju, da se tako izrazimo, u deficitu…

-Ima jedna divna stvar, a to je predsednik FIFA gospodin Infantino rekao. A ja verujem u njegove reči, jer to je čovek koji čuda stvara. Naime, premije za sledeće muško i žensko Prvenstvo sveta, biće izjednačene! To je jako važna i velika stvar, tipa da će isti priliv novca jednom savezu doneti i muška i ženska selekcija. Sve to strahovito utiče i na sam razvoj ženskog fudbala. To je ozbiljno pomeranje granica.Tim povodom rekla bih da kod nas situacija trenutno nije dobra, mislim na ženski klupski fudbal. Nemamo sponzore za ženski fudbal, nemaju ih ni ženski klubovi. Ljudi još uvek nemaju sluha, rekla bih da je to možda i do stanja svesti u društvu. Moramo postati vidljivi, mora biti normalno da i devojčice žele da igraju fudbal.

Baza ženskog fudbala u Srbiji nije mala, ali može i mora biti veća…

-Ne mora biti fudbal,ali verujem da je za svaku mladu osobu dobro da se bavi nekim sportom. U moje vreme u odeljenju od 30 đaka, 28 se bavilo sportom, danas se bavi samo dvoje, I to je alarm za sve nas, da deca „zaborave“ na taj virtuelni svet, da uđu u svet sporta, bez obzira da li se radi o fudbalu, odbojci, ritmičkoj gimnastici…To je sjajno za socijalizaciju, uspomene koje ostaju za čitav život. Da ne govorimo o zdravlju. Znate li šta sve moje devojke u klubu mogu da urade, sjajne stvari za jednu mladu osobu, njenu budućnost. Jako sam srećna i ponosna što sam tu gde jesam i što mogu da pokušam i sutra ostavim neki trag iza sebe.

Planovi za budućnost…

-Uvek su veliki i veoma optimistični. Tim u Fudbalskom savezu na čelu sa predsednikom Džajićem i potpredsednikom Nedimovićem je velika podrška mojim i zajedničkim planovima. Ideja je da u perspektivi profesionalizujemo ligu, podignemo nivo fudbala u Super i Prvoj ligi, da ojačamo reprezentaciju, da se plasiramo na neko od najvećih takmičenja, najpre na Evropsko, a onda i Svetsko prvenstvo. Da dignemo bazu, pomognemo  klubovima. Nadam se da ćemo imati sluha od svih i da ćemo uspeti u tom naumu i planu.

Svi navedeni planovi idu na ruku s obzirom na ekspanziju ženskog sporta, rezultate naših devojaka u košarci, odbojci…

-Generalno mislim da je ženski sport nekako uvek na margini, uvek su niže premije, manje nadoknade…Na ovim prostorima ženski sport je dugo bio na margini, ali mislim da se to sada menja. Svaka čast svim tim ženama, sjajnim devojkama u svim sportovima koje se bore, veliko hvala za sve rezultate koje ostvaruju, hvala za sve stvari koje rade za njih, ali i za buduće generacije – rekla je Sandra Sremčević, prva žena potpredsednica FSS.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x