Prvatizacija Kuršumlijske banje, Savet za borbu protiv korupcije rekao je “ne”

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija vesti
Podelite vest

Tri godine nakon privatizacije Kuršumlijske banje, hotel „Planinka“ je u celosti obnovljen, nažalost i nepristupačan većini u Srbiji, jer su cene svetske, a primanja domaća. Postoji i sumnja da je privatizacija ove, ali i drugih banja u Srbiji, povezana sa koruptivnim radnjama, na šta je u izveštaju ukazao i Savet za borbu protiv korupcije pre tri godine, a ukazuje i narodna poslanica SSP-a iz Niša Jelena Milošević.  Detaljni izveštaj na čak 50 strana, Savet za borbu protiv korupcije poslao je Vladi Republike Srbije i Tužilaštvu za organizovani kriminal, do sada bez ikakve reakcije.

Kuršumlijska banja i izvori vode koji leče reumu, bolesti kostiju i sportske povrede, prirodni su resurs kojim se malo zemalja može pohvaliti. Do pre tri godine, Banja je bila u vlasništvu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Pre toga, u vreme vlasti DOS-a, 2006. godine, lečilište je zatvoreno.

Slavko Jović, bivši novinar Radija Priština, sada penzioner, lek za svoje bolesti pronašao je ovde, u kući koju je nasledio od dede. Seća se raznih perioda u životu Banje, dok je bila ekonomski održiva i u vlasništvu države, ali i kada je zatvorena.

“Banja dugo nije radila, nikada nije smela ni da bude zatvorena, lečilište “Žubor” izgledalo je kao kuća strave i užasa”, ističe Jović.

Tri godine nakon što je najveći banjski kompleks, nekada lečilište „Žubor“, danas moderan spa hotel „Planinka“ kupilo akcionarsko društvo iz Kuršumlije, istog imena, radovi na obnovi su završeni. Meštani su zadovoljni što je banjski kompleks obnovljen, ali su sada cene tolike da je Kuršumlijska banja nedostupna većini građana Srbije.

Po cenovniku AD Planinka, za period od 3. maja do 30. juna, cena u dvokrevetnoj sobi sa polupansionom kreće se od 7990 do 8490 dinara, u apartmanima do 9.490. dinara. Po osobi, za jedan dan. Da li je država mogla da intereveniše bez privatizacije ?

“Mislim da je mogla, ja sam i za to da sve banje u Srbiji budu državno vlasništvo. Ali, ja nisam bio taj koji odlučuje”, kaže Jović.

Jović nije bio taj koji odlučuje, a oni koji su odlučivali imali su drugačiju računicu, tvrdi narodna poslanika SSP-a. Jelena Milošević. Tri godine nakon zatvaranja, 2009. godine, lešilište „Žubor“ procenjeno je na 6, 2 , a prodato za 1, 4 miliona evra. U vreme privatizacije AD Planinka je u dva navrata dobila i subvencije države u iznosu od 2,5 miliona evra.

” To znači da je banja i kupljena i obnovljena novcem svih građana Srbije. Isčupana je iz PIO fonda i sada zbog cena nedostupna većini građana Srbije. Zašto ovde nisu mogli da se leče naši penzioneri po povoljnim cenama. Ko može da plati 8500 dinara dan?”, pita se poslanica SSP-a-

Podaci koje Milošević iznosi uzeti su iz izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije. Na preko 50 strana, institucija koja radi pod okriljem Vlade Republike Srbije, navela je da postoje osnovi sumnje da u ovim privatizacijama jeste bilo koruptivnih radnji.

“Pokrenuću u Narodnoj skupštini pitanje privatizacije i ove i svih banja u Srbiji. Savet za borbu protiv korupcije uradio je veliki posao, ali imam nameru da prikupim još dokaza. Da li ću uspeti, ne znam jer nije slučajno da su prirodne, javne resurse pokupovali ljudi bliski ovoj vlasti i njihovi sponzori”, tvrdi Milošević.

Kako je objavljeno na sajtu AD Planinka, ova firma, čiji je većinski akcionar i predsednik opštinskog odbora SNS-a u Kuršumliji. Osim Kuršumljiskom, gazduje i Prolom banjom, Đavoljom varoši, Prolom vodom i Lukovskom banjom, što predstavlja monopol u vlasništvu nad prirodnim resursima zemlje što je takođe upitno.

Kursumlijska banja
Foto: Srbija Vesti

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x