Prvo mesto i nagrada od 500 eura za naučni rad mladog Nišlije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Mihail Sokolović; Foto: privatna arhiva
Podelite vest

Nišlija Mihailo Sokolović, osvojio je prvu nagradu  na 13. Konferenciji srpske medicinske dijaspore koja je održana na Belom Dvoru u Beogradu. Njegov rad bio je najbolji od svih radova studenata medicinskih fakulteta u Srbiji i za trud i zalaganje dobio je i novčanu nagradu od 500 evra.

U konkurenciji su bila po pet najbolja studentska rada sa Medicinskih fakulteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Kosovskoj Mitrovici. Mihailo je dostojno reprezentovao grad i Medicinski fakultet.

Konferenciju srpske medicinske dijaspore, je ponovo okupila preko 1.000 lekara koji su razmenili svoja znanja i iskustva, uz učešće eminentnih predavača iz Srbije i inostranstva.

Osnovni cilj ove tradicionalne Konferencije je unapređenje saradnje naših lekara i stručnjaka iz različitih oblasti medicinske nauke iz dijaspore sa institucijama i pojedincima koji predstavljaju stubove kvalitetne zdravstvene zaštite u Srbiji, kao i umrežavanje zdravstvenih stručnjaka u Srbiji sa srpskom akademskom zajednicom u dijaspori. Kao i prethodna, ovogodišnja konferencija je kombinacija seminara uživo i rada onlajn, sa brojnim temama i zanimljivim sesijama.

Mihail Sokolović; Foto: privatna arhiva

Kao dodatak programu i predavanjima, drugog dana Konferencije, u Belom dvoru će svoje radove predstaviti 22 studenta sa 5 medicinskih fakulteta (Univerziteti u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Prištini). Stručna komisija je imenovala tri najbolja koji su za to dobili i prigodne nagrade.

Naslov pobedničkog naučnog rada mladog Nišlije je: Uticaj melatonina na parametre inflamacije i oksidativnog ostecenja u tkivu jetre tokom endotoksemije izazvane lipopolisaharidom: eksperimentalna studija. Mentor rada je Prof. dr Gordana Kocić, a rad je radjen u okviru Projekta IDEJA Fonda za nauku Republike Srbije.

Mihail Sokolović; Foto: privatna arhiva

Mihailo  je student treće godine Medicinskog fakulteta u Nišu

Osnovnu školu i Gimnaziju Svetozar Marković završio je kao dobitnik diplome Vuk Karadžić. U tom periodu učestvovao je na brojnim takmičenjima iz istorije, biologije i hemije, na kojima je osvajao brojne nagrade kako na opštinskom, okružnim tako i republičkom nivou.

Medicinski fakultet u Nisu je upisao 2020 godine, i na prijemnom ispitu je bio jedan od najboljih. Do sada je položio sve ispite, sa prosečnom ocenom 10.00. Imao je zapažene rezultate na dva domaća kongresa studenata biomedicinskih nauka Srbije (2022 i 2023. godine). Jedan je od autora i dva naučna rada objavljenih u eminentnim međunarodnim časopisima. Ucesnik je Medicinijade 2023. u Budvi, gde je bio u plivačkoj ekipi, koja je osvojila drugo mesto u Srbiji. Govori engleski, nemački i slovenački jezik.

Mihail Sokolović; Foto: privatna arhiva

Konferencija srpske medicinske dijaspore održava se pod pokroviteljstvom Njihovih Kraljevskih Visočanstva Prestolonaslednika Aleksandra i Princeze Katarine, u organizaciji Fondacije Nj.K.V. Princeze Katarine, uz podršku Ministarstva zdravlja, Lekarske komore Srbije, Svetske zdravstvene organizacije, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Udruženje radiologa Srbije, Humanitarne organizacije Lajflajn i Kraljevskog medicinskog odbora. Ovogodišnja konferencija organizovana je uz veliku podršku kompanija: BioCell bolnica, Acibadem bolnica, Acibadem – Bel Medic, Galenika, Papapostolou, Schiller, AstraZeneca, Diacor, Roche, Novo Nordisk, Boehringer Ingelheim i Salveo.

Sledeća Konferencija srpske medicinske dijaspore biće održana od 6. do 8. juna 2024. godine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x