Putin: Oružana pobuna Vagnera ionako bi bila suzbijena

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Photo via AP, File)
Podelite vest

Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se naciji putem kratkog, unapred snimljenog video snimka, u kojem je izneo tvrdnju da bi “oružana pobuna” Jevgenija Prigožina i njegove plaćeničke formacije Vagner “ionako bila suzbijena”, javljaju svetski mediji.

Govor je emitovan je na državnoj televiziji, i kako ukazuje Bi-Bi-Si (BBC), Putin je zahvalio predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku na njegovim naporima da se situacija sa Vagnerom razreši na miran način, ali je ocenio da je jedinstvo društva odigralo odlučujuću ulogu.

“Građanska solidarnost je pokazala da će se svako ucenjivanje i pokušaji organizovanje unutrašnje pobune završiti porazom”, rekao je Putin, a prenosi Si-En-En (CNN).

Kako ukazuje BBC, Putin je rekao da bi “pobuna ionako bila suzbijena” ali i da su “organizatori ustanovili da su njihovi postupci kriminalni”.

Putin je rekao Rusima da su oni koji su izveli “pobunu” želeli da Rusija izgubi i da se rusko društvo utopi u krvi, ali da su “loše proračunali”.

Takođe je zahvalio svim bezbednosnim službama koje su “ostale lojalne svom zavetu”, kao i pilotima koji su poginuli u sukobu sa Vagnerovim plaćenicima.

Putin je dodao da su bili poduzeti koraci da se izbegne veliko krvoproliće, “ali je trebalo vremena”.

“Hvala vojnicima Vagnera i komandantima koji nisu prolili krv – vi možete da potpišete ugovor sa Ministarstvom odbrane, ili da se preselite u Belorusiju”, rekao je.

Prema navodima ruske državne agencije Tass, Putin se obratio naciji iz Kremlja u Moskvi.

Njegovo poslednje takvo odbraćanje bilo je u subotu ujutro dok su Jevgenij Prigožin i snage Vagnera kretale ka Moskvi, nakon što su zauzeli Rostov na Donu.

Prethodno se Prigožin posle dva dana ćutanja oglasio sa nepoznate lokacije, 11-minutnim video obraćanjem u kojem je izneo tvrdnju da on i njegove trupe nisu imali nameru da svrgnu vlast već da iskažu protest i učine odgovornim lidere koji su odgovorni za greške u ratu u Ukrajini.

Beloruski predsednik Alekasndar Lukašenko je tokom marša Vagnera ka Moskvi razgovarao sa Prigožinom i ponudio mu da dođe u Belorusiju, ali beloruske vlasti su danas saopštile da nemaju informaciju da je on ušao u tu zemlju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x