Putin poručio Zapadu da bi mogao da obustavi izvoz i da raskine ugovore

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Podelite vest

Ruski predsednik Vladimir Putin je danas poručio zapadnim zemljama da bi mogao da obustavi izvoz i da raskine ugovore s njihovim kompanijama, što je do sada najtvrđi odgovor Kremlja na sankcije Zapada Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Putin, lider Rusije od 2000. godine, danas je potpisao ukaz kojim se zabranjuje izvoz proizvoda i sirovina pojedincima i entitetima sa liste sankcija i naložio vladi da je sačini u roku od 10 dana, prenosi Rojters.

Ukaz koji je odmah stupio na snagu, pruža mogućnost Moskvi da u svakom trenutku obustavi izvoz ili da raskine ugovore sa entitetom ili pojedincem koji je pod ruskim sankcijama.

Vlada Rusije ima rok od 10 dana da proširi listu entiteta i pojedinaca pod sankcijama, na kojoj se već nalaze zapadni političari.

Putin je naveo da je ukaz odgovor na “nezakonite poteze SAD i njihovih saveznika koji imaju za cilj da liše Rusiju, njene građane i pravna lica imovinskih prava ili da im ograniče imovinska prava”.

Ukazom su propisane “specijalne uzvratne ekonomske mere u vezi sa neprijateljskim potezima nekih stranih država i međunarodnih organizacija”.

Ruska invazija na Ukrajinu, započeta 24. februara, podstakla je SAD i njihove saveznike da uvedu Moskvi najteže sankcije u modernoj istoriji, koje Putin opisuje kao objavu ekonomskog rata.

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x