Radikali idu samostalno na izbore, za povlačenje odluke o sankcijama prema Belorusiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Aleksandar Šešelj, Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/MO)
Podelite vest

Srpska radikalna stranka (SRS) na predstojeće parlamentarne izbore izlazi samostalno, rekao je zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj. Radikali su danas pozvali  vlast u Srbiji da povuče odluku o pridruživanju sankcijama koje je EU uvela Belorusiji i da uputi izvinjenje toj državi.

On je na konferenciji za novinare naveo da radikali nikada nisu pravili trule kompomise i “cenzus koalicije” i, kako je rekao, neprincipijelo se bavili politikom da bi lakše došli do skupštinskih mesta.

Šešelj je istakao da SRS smatra da je to najpoštenije prema glasačima i da na izborima treba da se kandiduju politike i alternativna rešenja za probleme.

“Smatramo da je to jedino pravedno prema nekom koga pozivate da izadje na izbore, da na izborima nastupite sa svojim programom i samostalno”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, SRS nikada neće biti u “tim cenzus koalicijama”. Naveo je da “cenzus koalicije”, odnosno zajednički nastup na izborima više stranaka kako bi osvojio više glasava i prešli izborni cenzus, predstavljaju “mačku u džaku”. Ukazao je i da se takve koalicije “raspadnu posle izbora”. Ocenio je da se putem “cenzus koalicija” koristi poverenje gradjana “kako bi se došlo do skupštinskih mesta”.

On je pozvao režim u Srbiji da hitno povuče odluku o pridruživanju sankcijima Belorusiiji koje je nametnula EU.

“EU je nametnula već peti paket sankcija za Belorusiju a Srbija se nažalost priključila toj poltičkoj odluci”, rekao je Šešelj.

Prema njegovim rečima, to je još jedan pokazatelj da zbog iluzije članstva u EU, Brisel primorava Srbiju da pokvari tradicionalno dobre i bratske odnose sa prijateljskim zemljama.

Šešelj je ocenio da Srbija, time što se priključila sankcijama koje je EU uvela Belorusiiji, neće naneti nikakvu štetu toj državi, ali će, kako je rekao, sebi naneti izuzetno veliku sramotu.

“Imajući u vidu da je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko jedini svetski državnik koji je podržao Srbiju za vreme agresije NATO, koji je tada posetio Beograd, svakako da ni beloruski narod a ni Lukašenko nisu zaslužili ovaku politiku Srbije”, rekao je on.

Upitao je kada je Belorusija učinila i Srbiji bilo šta loše i ocenio da je Srbija, priključenjem sankcijama EU, pokazala jedan stav koji menja i kvari prijateljske i bratske odnose dve države.

“Taj potez nije u našem nacionalnom interesu i to treba hitno povući, pogotovo što će se na putu evropskih integracija od Srbije očekivati da svoju spoljnu politiku u potpunosti prilagodi EU, a to podrazumeva i sankcije protiv Rusije”, rekao je Šešelj.

Prema njegovim rečima, to je nešto što je potpuno neprihvatljivo, a sramnu odluku treba što pre povući i uputiti izvinjenje Belorusiji.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x