RADOINJSKO JEZERO biser specijalnog rezervata prirode “Uvac” (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

RADOINJSKO JEZERO: Luka Stojković
Podelite vest

Radoinjsko jezero je nastalo pregrađivanjem specijalnog rezervata prirode “Uvac” na skoro 43 km od ušća u reku Lim. Ovo jezero predstavlja vodom ispunjen kanjon koji meandrira između uskih strmih krečnjačkih obala.

Radoinjsko jezero je napravljeno kao kompenzacioni basen za hidroelektranu Bistrica. Tokom godine vodostaj se ne menja značajno. Brana jezera je visoka 40 m, duga 150 m i nalazi se na 810 mnv.

Voda iz ovog jezera kanalisana je nešto više od 8.000 m dugačkim tunelom sa padom od blizu 400 m, koji dovodi vodu  do turbina Hidro elektrane Bistrica, nakon čega otiče u reku Lim. Posle ovakvih kanalisanja, voda  dolazi do Hidro elektrane Potpeć. Ovim kanalima koji navode vodu preko turbina ovih hidroelektrana bitno je izmenjen prirodni tok reke Uvac.

RADOINJSKO JEZERO: Luka Stojković

Obalska linija se prostire 25 km, a najveći deo jezera smešten je u klisurastom delu doline Uvca, gde je providnosti vode tokom letnjih meseci i do 3–4 m.

Priobalje je od čvrstih stena i spiranje materijala je neznatno. Upravo ovaj stenoviti deo Radoinjskog jezera je i  najzanimljiviji očuvani deo Prirodnog rezervata I kategorije, Uvac.

Dužina jezera je 11 km,

površine 0,55 km2,

maksimalne dubine vode 30m i širine do 500m.

RADOINJSKO JEZERO: Luka Stojković

Radoinjsko jezer sve je interesantnije kako meštanima ovog kraja tako i sve brojnijim turistima jer na ovom području postoje dobri uslovi za razvoj izletničkog i stacionarnog turizma.

RADOINJSKO JEZERO: Luka Stojković

 

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x