Rajko Krstić pozvao građane na besplatne višnje, otkupna cena obesmislila proizvodnju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Rajko Krstič Srbija vesti
Podelite vest

Nezadovoljan otkupnom cenom višnje koja  trenutno iznosi 40 dinara za kilogram, Rajko Krstić iz sela Čiflik kod Bele Palanke ponudio je ceo ovogodišnji rod građanima besplatno. Javni poziv da dođu na njegovo imanje, oberu višnje i naprave zimnicu uputio je preko svog Fejsbuk profila, prvog dana objave imao je preko stotinu komentara,  a za vikend oko stotinu berača iz Bele Palanke.

Plod zreo i sladak, a priča Rajka Krstića gorka.

Od uloženog rada i novca u svoj višnjar koji je star oko 16 godina, ove godine Krstić neće zaraditi ni dinara. Prvo je kaže, razmišljao da višnje uopšte ne bere, a onda je došao na ideju da besplatno ponudi ljudima koji hoće da beru, da ne propadnu i da neko ipak ima “vajde”.

” Ceneći da dolazi zima duga i gladna”, napisao je  uz fotografije  kvalitetnih oblačinskih višanja i pozvao sve koji hoće u berbu da se jave i dođu u Čiflik.

“Srećni smo što kao porodica činimo dobro delo i verujemo da će naš primer slediti i drugi”, piše u Krstićevoj objavi.

A računica je sledeća.

Berači se plaćaju  25 dinara po kilogramu ubrane višnje. Plaćanje njihovog rada za oko 15 tona višanja, koliko Krstić procenjuje da ima ovogodišnji rod sa 860 stabala, plus prevoz do otkupnih stanica koje se nalaze u Pirotu i Merošini i hrana i piće za berače, koštala bi ga oko 200.000 dinara “živog novca”. Po otkupnoj ceni od 40 dinara, Krstić tvrdi da zaradu ne bi imao, samo trošak. Neizvesno je i u kom trenutku bi otkupljivač platio višnje, jer kaže da se dešavalo da novac dobije i posle godinu dana ” na po malo”.

“Proizvodnja višnje se isplatila do pre pet godina, kada je otkupna cena bila 70, do čak 120 dinara po kilogramu. Sada više nema nikakvog ekonomskog opravdanja i toga sam bio svestan i ove godine. Ljudi se javljaju i dolaze da beru i zadovoljan sam što su prihvatili moj poziv. U subotu je bilo oko stotinu ljudi, u nedelju manje jer je u toku noći pala kiša i napravila blato. Bela Palanka je malo mesto i svi se znamo, vest se brzo proširila”, kazao je Krstić Srbija vestima.

Nakon što podeli ovogodišnji rod, Krstić će, kaže, poseći višnje i zasaditi lešnik na ovoj parceli koja je površine jedan hektar.

“Zahvaljujem se i predsedniku Srbije što je na vreme upozorio da dolazi  duga i teška zima. Zato još jednom pozivam sve građane da dođu i beru višnje koja je zanimljiv proizvod od koga može da se napravi sok, kompot, džem ili stavi u zamrzivač. Kad posečem višnje i ja dobijam ogrevno drvo, pa ćemo nekako svi zajedno da preživimo ovu zimu”,  zaključio je uz gorak osmeh Rajko Krstić.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x