Raspisan konkurs za idejno rešenje Memorijalnog centra posvećenog žrtvama Racije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC)
Podelite vest

Fondacija “Novi Sad – Evropska prestonica kulture” raspisala je danas urbanističko-arhitektonski konkurs za najbolji dizajn za kompleksa budućeg Memorijalnog centra posvećenog svim nevino stradalim žrtvama u zločinu Racije u južnoj Bačkoj, koji je počinila mađarska okupaciona vojska u januaru 1942. godine.

Kako se navodi u saopštenju te fondacije, u okviru kompleksa Memorijalnog centra planirane su tri prostorno-programske celine: objekat Memorijalnog centra, Memorijalni park, kao i prateće uređenje parterne i saobraćajne površine.

Kako je ranije saopšteno, budući Memorijalni centar biće smešten uz prostor Kreativnog distrikta, čime se zaokružuje programski luk “Tvrđava mira” u programima Evropske prestonice kulture.

“Tvrđava mira” je kroz umetnički program stavila akcenat na kulturu sećanja, sagledavanje posledica rata i promociju mira, saopštila je ranije Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Žirijem koji će odlučivati o pobedničkom rešenju presedavaće dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Vladan Đokić, a članovi su akademik Branislav Mitrović, arhitekte Monika Bilbija, Dušan Miladinović i Dušan Stevanović, istoričari Gordana Petković i Petar Đurđev, kao i predstavnici Eparhije bačke i Jevrejske opštine, protojerej Vladan D. Simić i Ladislav Trajer.

Rok za predaju konkursnih radova je 24. novembar 2022. godine do 15 časova.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x