Raste potrošnja energije i energenata, Srbija obezbedila dodatne količine iz uvoza

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto; Srbija Vesti
Podelite vest

Srbija će obezbediti dodatni uvoz električne energije zbog povećane potrošnje, a s obzirom na nedovoljnu proizvodnju u termokapacitetima nastalu zbog nedovoljne količine i kalorične vrednosti dopremljenog uglja, rečeno je danas na sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima.

Na sednici su predstavljeni najnoviji podaci o stanju elektroenergetskog sistema u Srbiji, potrebnim količina energije i energenata za domaćinstva i privredu, kao i planovi za naredni period, objavilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Iz Elektroprivrede Srbije je rečeno da je potrošnja električne energije, u odnosu na januar prošle godine uvećana, pre svega zbog niskih temperatura.

Кako je ukazano iz EDS-a, distributivni sistem je stabilan, a manji prekidi nastaju usled planiranih radova koji su, kako je rečeno, usmereni ka prevenciji kvarova.

Prenosni sistem takodje, kako je navedeno, funkcioniše bez većih problema.

Na sednici je razgovarano i o stanju u gasnom sektoru u Srbiji i ukazano da je potrošnja prirodnog gasa na rekordnom nivou, zbog čega se uvoze dodatne količine iz oba pravca, ali da snabdevanje nije ugroženo.

Istovremeno, isporuka toplotne energije korisnicima daljinskog grejanja u zemlji je stabilna.

Na sastanku Posebne radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali su i predstavnici Srbijagasa, Elektroprivrede Srbije, Elektromreža Srbije, Elektrodistribucije, Naftne industrije Srbije, Poslovnog udruženja “Toplane Srbije”, Javno komunalnog preduzeća “Beogradske elektrane”, Grada Beograda, članovi Saveta AERS-a, Direkcije za robne rezerve, RHMZ, Ruradskog basena “Кolubara”, Transportgasa, JP PEU “Resavica” i Srbija kargo, navedeno je u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x