Referendum o izmeni Ustava 16. januara

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Beograd, 30. novembra 2021.- Predsednik Skupstine Srbije Ivica Dacic raspisao je referendum o promeni Ustava Srbije za 16. januar. Dacic je raspisao referendum radi potvrdjivanja Akta o promeni Ustava Srbije, nakon zavrsetka posebne sednice parlamenta. FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr
Podelite vest

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić raspisao je referendum o promeni Ustava Srbije za 16. januar 2022. godine. Dačić je raspisao referendum radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Srbije, nakon završetka posebne sednice parlamenta.

Na toj sednici usvojeni su Predlog Akta o promeni Ustava Srbije, Predlog Ustavnog zakona za sprovođenje Akta o promeni Ustava Republike Srbije i Predlog odluke o raspisivanju republičkog referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije.

Građani će se na referendumu o ustavnim promenama izjašnjavati na pitanje:

“Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?”.

U Domu Narodne skupstine objedinjena rasprava o Predlogu Akta o promeni Ustava Srbije, Predlogu Ustavnog zakona za sprovdjenje tog Akta i o Predlogu odluke o raspisivanju referenduma radi potvrdjivanja Akta o promeni Ustava, usvajanje omogućava promene Ustava u delu koji se tice pravosudja. FOTO TANJUG/ZORAN ZESTIC/ bg

Izmene Ustava povećavaju pravnu sigurnost građana

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Maja Popović izjavila je da je cilj promene Ustava povećanje pravne sigurnosti građana, jer im samo nezavisno sudstvo i samostalno javno tužilaštvo garantuju zaštitu prava u sudskim postupcima.

Popović je u Skupštini Srbije podsetila na to da su promene Ustava predviđene Akcionim planom za Poglavlje 23, navodeći da su reforme u oblasti pravosuđa uslov za dalju reformu pravnog sistema. Prema njenim rečima, ovo je ujedno najznačajnija reforma u oblasti vladavine prava, koja predstavlja osnovnu vrednost svakog demokratskog društva i jedan je od prioriteta Evropske unije.

Ona je naglasila da Srbija posvećuje veliku pažnju ispunjavanju obaveza iz Poglavlja 23 u pregovorima za članstvo u EU, i dodala da će, ukoliko do promena Ustava dođe, to ojačati vladavinu prava i dovesti do boljih ocena u procesu pregovora za članstvo u EU. Ministarka je ukazala na to da je napredak u oblasti vladavine prava uslov za otvaranje klastera, uz očekivanje da će Evropska komisija to znati da ceni.

Popović je objasnila da se politika isključuje iz izbora sudija i tužilaca, te da će sudije birati Visoki savet sudstva (VSS). Ovo telo će činiti šestoro sudija koje biraju njihove kolege, četiri člana iz reda istaknutih pravnika koje bira Skupština dvotrećinskom većinom i predsednik vrhovnog suda po položaju.

Tužioce će, kako je precizirala, birati Visoki savet tužilaca (VST) koji ima 11 članova, petoro biraju tužioci, četvoro bira Skupština na predlog odbora dvotrećinskom većinom, a vrhovni javni tužilac i ministar pravde su članovi po položaju. Prema njenim rečima, komisiju za izbor čine predsednik Skupštine, predsednik Ustavnog suda, predsednik Vrhovnog suda, vrhovni tužilac i Zaštitnik građana.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x