Referendum podelio Srbiju, opcije su “za”, “ne” i bojkot

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: rik.parlament.gov.rs
Podelite vest

Na referendumu u nedelju, 16. januara, građani će odlučivati o promenama Ustava Srbije, u delu koji se odnosi na pravosuđe. Pitanje na koje će se izjašnjavati sa „da“ ili „ne“, glasi „da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava“.  Biće otvoreno više od 8.000 biračkih mesta u Srbiji, a moći će da se glasa od 7 do 20 sati. Pozicija i deo stručne javnosti poziva da se zaokruži “da”, opozicija i mnogi građanski pokreti  “ne”, a deo javnosti smatra da referendum treba bojkotovati.

Pokret slobodnih gradjana (PSG) pozvao je gradjane Srbije da na referendumu 16. januara glasaju protiv predloženih ustavnih promena u oblasti pravosudja.

U saopštenju PSG se navodi da se osnovni razlog za ovakav stav nalazi “u ukupnim okolnostima u kojima se organizuje glasanje”.

“Predlog Akta o promeni Ustava Srbije, Predlog Ustavnog zakona za sprovođenje Akta, kao i Predlog odluke o raspisivanju referenduma formulisao je i izglasao nelegitiman i suštinski jednopartijski parlament”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, u atmosferi u kojoj se društvo u Srbiji trenutno nalazi, nema uslova za otvorenu javnu raspravu.

“Mediji sa nacionalnom frekvencijom su u poslednih nekoliko godina zatvoreni za bilo kakvu stručnu i argumentovanu debatu. Suprotno svim demokratskim principima, tek nekoliko meseci pre održavanja ovog referenduma krenulo se u donošenje novog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Zakon je naknadno menjan u trenutku kada su već počele referendumske radnje, što je nedopustivo”, navodi PSG.

U saopštenju se dodaje da “u datim okolnostima, predložene promene, koje se tiču drugačijeg modela izbora sudija i tužilaca, neće doprineti nezavisnosti pravosudja, niti će ostvariti bilo kakav stvaran pozitivan efekat u budućem periodu”.

Gradjanska Vojvodina pozvala je na bojkot sutrašnjeg izjašnjavanja o ustavnim promenama, ocenjujući da je aktuelni Ustav “nelegalan i nelegitiman i nikakve delimične izmene to ne mogu ispraviti, već jedino donošenje novog Ustava Srbije, koji će biti garant suštinske decentralizacije Srbije”.

“Kao i 2006. godine, smatramo da gradjane ne treba pozivati da glasaju protiv Ustava, jer bi to značilo da se slažemo sa načinom na koji je Ustav donet. Kao ni tada, ni sada široka javnost nije bila uključena u javnu raspravu o izmenama Ustava”, navela je Gradjanska Vojvodina u današnjem saopštenju.

Podsetili su da je Gradjanska Vojvodina i nastala 2006. godine, kao reakcija civilnog sektora na “sramnu proceduru” usvajanja Ustava Srbije.

“Podsećamo da su republički poslanici tekst novog ustava, pre nego što su glasali za njegovo usvajanje, videli svega pola sata pre početka sednice skupštine. Podsećamo i da je referendum na kojem su se gradjani izjašnjavali o usvajanju ustava trajao ukupno dva dana i jednu noć. Podsećamo i na gotovo unisonu i histeričnu medijsku kampanju za usvajanje ustava”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, “aktuelni Ustav Srbije, koji je na brzinu sklepan tobož da bi se ‘sačuvalo Kosovo’, samo je još dublje gurnuo Srbiju a zajedno s njom i Vojvodinu u blato besomučnog centralizma i beznadja”.

“Danas, više od 15 godina nakon usvajanja ustava, Vojvodina ne samo da nije vratila svoju autonomiju, već je postala gotovo zabranjena reč, koja se ne izgovara više ni u vremenskoj prognozi a kamoli u javnom diskursu, uz sve redje izuzetke”, ocenila je Gradjanska Vojvodina.

Gradjansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Gradjanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvodjanski gradjanski centar, Centar gradjanskih vrednosti Subotica i Centar za interkulturalnu komunikaciju.

Pokret Ne davimo Beograd pozvao je  građane da 16. januara izađu i glasaju protiv. U saopštenju objašnjavaju da „bojkot nije opcija, jer na ovom referendumu nema cenzusa“.

Režim pokušava da nas ubedi da su predložene promene način da se pravosuđe oslobodi od uticaja političara na vlasti, ali je realnost upravo suprotna. Zato smo pokrenuli kampanju „Da li im veruješ?“, saopštili su.

Da li verujete Dačiću, Brnabić ili Vučiću?

„Da li verujete Ivici Dačiću kada kaže da nakon promene Ustava politika više neće imati uticaja na pravosuđe? Verujete li Ani Brnabić da se zalaže za promene Ustava koje će voditi nezavisnijem i efikasnijem pravosuđu, a Aleksandru Vučiću da želi da pravosuđe i rad tužilaštva oslobodi uticaja zakonodavne i izvršne vlasti?“, navodi se u saopštenju pokreta Ne davimo Beograd.

Ili verujete stručnjacima iz ustavnog prava i Ne davimo Beograd? 

Pokret Ne davimo Beograd je zajedno sa stručnjacima iz ustavnog i drugih oblasti prava, analizirao predložene izmene i utvrdili smo da one nisu nikakvo poboljšanje, već nova manipulacija vlasti. Režim želi da nastavi svoju dominaciju nad pravosuđem, a ove promene će samo omogućiti nove mehanizme za političku kontrolu sudstva i tužilaštva, ističu iz ovog Pokreta.

Zamenica predsednika Demokratske stranke (DS) Dragana Rakić izjavila je da je „zabluda“ kako je izlazak na referendum o promeni Ustava i „zaokruživanje ‘ne’ glasanje protiv Vučića“, kao i da vlastima jedino ne odgovara da se ne izadje na ovakav referendum.

„To je samo glasanje protiv kozmetičkih promena Ustava i ništa više od toga“, rekla je Rakić za list Danas.

Prema njenim rečima, jedino što ne odgovara vlasti je da se ne izadje na ovakav referendum o promeni Ustava.

„Pogotovo“, rekla je Rakić, „što su režimski spin majstori u mogućnosti da čak i negativan ishod referenduma, to jest odbijanje predloženih promena Ustava predstave kao trijumf i krunski dokaz demokratije u Vučićevoj Srbiji“.

Srpska radikalna stranka (SRS) pozvala je gradjane da na referendumu glasaju protiv ustavnih promena.

„Uoči referenduma koji je vlast zakazala po nalogu Evropske unije, niko od zvaničnika nije negirao da su izmene Ustava koje se odnose na sudsku granu vlasti nelegitimne i niko nije ponudio nijedan validan dokaz da će posle ovih nedemokratskih promena stanje u pravosudju biti bolje“, navodi se u saopštenju SRS.

Stranka dodaje da bi pozitivan ishod referenduma od sudija i tužilaca „napravio kastu sličnu javnim izvršiteljima koji će raditi šta god im padne na pamet i nikome neće odgovarati“.

„Pozitivan ishod referenduma bio bi sumrak srpskog pravosudja i na pozitivan ishod sudskog postupka mogli bi da računaju samo tajkuni, nevladine organizacije i političari vlasti“, ocenila je SRS.

Da se zaokruži “da” na sutrašnjem referendumu pozvale su stranke vladajuće većine i deo stručne javnosti.

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da će promene Ustava Srbije u delu o pravosudju, o kojima će se gradjani izjašnjavati na referendumu 16. januara, isključiti učešće politike u izboru sudija, predsednika sudova, javnih tužilaca i zamenika javih tužilaca.

„Cilj ovih promena Ustava je i uspostavljanje boljeg sistema predlaganja, premeštaja i prestanka njihove funkcije. To će omogućiti da ulazak u pravosudje bude zasnovan na objektivnim kriterijumima vrednovanja i pravičnim procedurama izbora, a samim tim biće unapredjen kvalitet pravde“, kazala je Popović za list „Politika“.

Popović je istakla da se predloženim izmenama Ustava jača vladavina prava, koja se ostvaruje i kroz nezavisnost sudija i samostalnost tužilaca.

„To će otvoriti uslove za bolju i efikasniju zaštitu ljudskih prava, jer vladavina prava na njima počiva i povećava pravnu sigurnost. Veća pravna sigurnost uticaće i na priliv, naročito stranih, investicija“, ocenila je ona.

Popović je navela da će Ministarstvo pravde ove godine, ukoliko promene budu potvredjene referendumom, pripremiti set pravosudnih zakona koje treba doneti zbog uskladjivanja sa izmenjenim Ustavom.

Dodala je da se za 2022. godinu pripremaju i izmene i dopune Zakona o parničnom postupku i Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnoj zaštiti maloletnih osoba.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je referendum o ustavnim promenama u ovom trenutku najvažnija stvar za jačanje Srbije i pozvala gradjane da glasaju za promene Ustava.

“Sutrašnji dan je izuzetno važan za čitavu našu zemlju, da nam se nikad ne ponovi takozvana reforma pravosudja iz 2009. koja je ustvari bila politička čistka sudija”, kazala je Brnabić novinarima u Obrenovcu.

Ona je pozvala gradjane da glasaju za promenu Ustava u oblasti pravosudja navodeći da će time doneti veću vladavinu prava i jače institucije u Srbiji.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x