Reakcije na prekid rada Republičke izborne komisije – događaj bez presedana

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Tatjana Soldatović Manojlović privatna arhiva
Podelite vest

Direktor kanala Njuz Maks Adria Slobodan Georgiev ocenio je večeras da je “dogadjaj bez presedana” odluka Republičke izborne komisije (RIK) da ne saopšti preliminarnu izlaznost na predsedničkim i vanrednim parlamentarnim izborima.

“Ne razumem zašto su prekinuli rad? Imaju sve uslove da rade cele noći. Svi prate i svi čekaju rezultate i bilo bi najnormalnije da i dalje sede u skupštini i objave rezultate kada ih budu imali”, rekao je Georgiev za televiziju N1.

Republička izborna komisija (RIK) nije večeras saopštila preliminarnu izlaznost na predsedničkim i vanrednim parlamentarnim izborima održanim danas u Srbiji, na poslednjoj planiranoj konferenciji za novinare održanoj u zgradi parlamenta.

Georgiev je rekao da su prvi rezultati iz RIK-a bili najavljeni za period posle 22 sata, ali da je to moglo da bude i pomereno ako do tada nije bilo moguće prikupiti podatke.

“Ovde su institucije privatizovane, pa tako jedna stranka može da ima spiskove koje ima i RIK i da tako proverava svoje sigurne glasove”, rekao je on.


Član koalicije “Ajmo ljudi” Aris Movsesijan izjavio je da “miriše na prevaru” to što Republička izborna komisija (RIK) večeras nije saopštila preliminarne rezultate o izlaznosti na danas održanim izborima.

“Niko normalan ne može da veruje da se sve odvija po planu zato što sve kasni, prave se redovi i na kraju vam neko kaže: ‘Ajte vi na spavanje, pa ćemo sutra da vidimo kakvi su rezultati'”, kazao je Movsesijan na konferenciji za novinare.

On je rekao da je vlast Srpske napredne stranke napravila “cirkus od države”, a da sada pravi cirkus i od izbora.

“To se nikada nije desilo, to je skandal. Ovi izbori prerastaju u cirkus”, dodao je on.

Movesesijan je ocenio da to govori gde se Srbija danas nalazi.


Potpredsednica Demokratske stranke (DS) Tatjana Manojlović izjavila je večeras da je odluka Republičke izborne komisije (RIK) da ne objavi projekciju konačnih rezultata izbora – praksa bez presedana.

“To je još jedan dokaz da je RIK u potpunosti pod kontrolom režima i da bez naloga vrha režima ništa ne rade. Ovo može da znači da su prvi rezultati koji su stigli u centralu Srpske napredne stranke (SNS) nezadovoljovajući i da će RIK ćutati dok Vučić ne kaže kakvi rezultati moraju biti. Ovo je velika blamaža za instituciju koja bi morala da vodi izbore”, kazala je Manojlović.

To se nije dogodilo nikada od 2000. godine do danas.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x