Rektor Univerziteta u Beogradu: Podržavam državnu maturu, ali fakulteti sami odlučuju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay/PublicDomainPictures
Podelite vest

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić izjavio je da generalno podržava uvođenje državne mature, koja bi trebalo da zameni prijemne ispite na fakultetima, ali dodao da fakulteti imaju autonomiju da sami odlučuju o tome.

“Završni ispit ne može istovremeno imati i adekvatnu ulogu u selekciji kandidata za upis na studije. Pogotovu se to odnosi na fakultete za koje su potrebne određene sklonosti i sposobnosti za studiranje”, rekao je Đokić za današnji Blic.

Dodao je da je Zakonom o visokom studiranju definisano da se autonomija univerziteta podrazumeva, kao i pravo na utvrđivanje pravila studiranja i uslova studiranja, dok se kao jedan od kriterijuma za rangiranje studenata prilikom upisa navodi i rezultat ispita za proveru posebnih znanja, sklonosti i sposobnosti.

Prema njegovim rečima, trećina fakulteta tog univerziteta se opredelila za test provere, dok dve trećine ne prihvataju maturski ispit kao merodavni kriterijum za upis.

“Mislim da je to i logična i razumna odluka, jer su se za test provere sklonosti opredelili oni fakulteti kod kojih je konkurencija za upis velika i koji legitimno smatraju da imaju pravo da sami odaberu kandidate koji su za njihove studije odgovarajući”, rekao je rektor Univerziteta u Beogradu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x