Religiozne pristalice teorija zavere protiv novih ličnih karata u Grčkoj

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Aristotelov trg, Solun Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Zamena ličnih karata koja počinje u Grčkoj stekla je masu protivnika, mahom duboko religioznih, uz njihove teorije zavere prema kojima će lične karate – jer navodno “sadrže čipove”, omogućiti vlastima da tačno znaju gde je koji građanin i da čak kontrolišu njihove umove.

Zato je oko 5.000 ljudi u nedelju protestovalo u Solunu noseći državne zastave i transparente, uzvikujući parole osude novih ličnih karaata i Vlade i pevajući državnu himnu. Preko razglasa su emitovali govor pokojnog bivšeg poglavara Grčke pravoslavne crkve, atinskog arhiepiskopa Hristodulosa, koji je upozorio na “neprijatelje grčkog naroda”.

Posle marša centrom Soluna, mirno su se razišli, a sledećeg vikenda će u glavnom gradu, Atini, biti nov takav protestni skup.

Mašinski čitljive kartice će posepeno zameniti sadašnji obrazac lične karte i sadržaće iste informacije: ime, prezime, ime roditelja, adresu i visinu. Jedina nova informacija je krvna grupa imaoca, ali njeno upisivanje nije obavezno.

Pošto grčkim društvom kolaju teorije zavere o nadzoru i “kontroli umova”, posebno među religioznima, a takva je zvanično većina i Grka i protivnika novih ličnih karata, premijer Kirijakos Micotakis je na nedavnom sastanku Vlade ljutito rekao da lične karte “neće sadržati ni čipove, ni kamere, ni uređaje za prisluškivanje!”.

Verske veze s demonstrantima protiv ličnih karata predstavljaju problem za Grčku pravoslavnu crkvu, jer neki njeni episkopi otvoreno podstiču proteste.

Atinski arhiepiskop Jeronimos koji nema vatrenu retoriku svog prethodnika Hristodulosa, rekao je da će za nekoliko dana Sveti sinod Crkve izdati saopštenje o ličnim kartama i svima savetovao “razboritost i mudrost”.

Nove lične karte koje su u skladu sa standardom širom EU, postaće obavezne avgusta 2026. godine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x