REM: Odluka crnogorskog regulatora o reemitovanju programa TV Pink politički motivisana

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/)
Podelite vest

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) ocenio je danas da je odluka Saveta Agencije za elektronske medije Crne Gore da zabrani reemitovanje jutarnjeg programa TV Pink u toj zemlji na šest meseci, “isključivo politička motivisana” i da u njoj nema “ni tragova profesionalizma”.

Savet REM je u saopštenju ocenio da crnogorski regulator pri donošenju te odluke nije ispoštovao procedure propisane zakonima te zemlje kao ni procedure propisane Konvencijom o prekograničnoj televiziji.

“Konvencijom je propisana obaveza medijskog regulatora da će, ukoliko ustanovi da je došlo do eventualnog kršenja tog akta, obavestiti regulatora koji je nadležan za navedenog emitera koji je učinio povredu i da će dve države, odnosno regulatori, nastojati da prevaziđu poteškoće i da će se truditi da postignu prijateljsko rešenje spornog pitanja, kao i da će se, ukoliko se kršenje nastavi dve nedelje nakon obaveštenja nadležnog regulatora, tek onda privremeno obustaviti reemitovanje inkriminisane programske usluge. To se nije dogodilo, jednostavno Savet REM nije bio informisan”, stoji u saopštenju.

Navodi se da je zakonom o elektronskim medijima Crne Gore “propisano da se može ograničiti reemitovanje medijske usluge iz druge države, pod uslovom da su, između ostalog, obavljene konsultacije sa državom, odnosno regulatorom u čijoj je nadležnosti emiter koji je izvršio povrede”.

“Imajući u vidu da Savet REM ni u jednom trenutku nije obavešten o navedenom prekršaju pomenutog pružaoca medijske usluge, niti su obavljene konsultacije povodom istog, Savet REM je mišljenja da takvo postupanje crnogorskog regulatora nije u duhu Konvencije, niti predstavlja osnov za dobrosusedsku međusobnu saradnju dva regulatora”, piše u saopštenju.

Savet Agencije za elektronske medije (SAEM) Crne Gore zabranio je emitovanje jutarnjeg programa TV Pink “Novo jutro” na šest meseci, zbog priloga Televizije Pink M o masovnom ubistvu na Cetinju 12. avgusta.

Iz SAEM su naveli da se prilogom na “neprimeren način iznose navodi o uzrocima ubistva, bez iskazivanja saosećanja sa članovima porodica žrtava i bez poštovanja njihovog dostojanstva i prava na privatnost”.

“Emiter nije pokušao da eliminiše senzacionalizam, već je ovim prilogom potvrdio da mu je to upravo bio cilj”, navodi se u saopštenju.

Naoružani napadač je na Cetinju 12. avgusta ubio deset osoba, među kojima je dvoje dece, a ranio šest. On je posle svađe najpre ubio članove porodice kojoj je izdavao stan, a potom je izašao na ulicu i pucao nasumično, prilikom čega je ubijen.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x