REM: Svi ispunili uslove konkursa za frekvencije, odlučila ispunjenost kriterijuma

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/)
Podelite vest

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) je danas saopštio da su svih 14 podnosilaca prijava za nacionalne frekvencije ispunili uslove konkursa, a da su, posle uporedno-kvalitativne analize ispunjenosti kriterijuma, dozvole dodeljene televizijama Pink, Hepi, Prva i B92.

Savet REM je naveo da je prilikom odlučivanja kojim će podnosiocima izdati dozvole “uzeo u obzir sve činjenice koji bi uticale na ostvarivanje većeg kvaliteta i raznovrsnosti sadržaja”.

Navedeno je da je Savet REM “uporedno-kvalitativnom analizom ispunjenosti kriterijuma” došao do zaključka da će podnosioci – televizije Pink, Hapi, Prva i B92 “u većoj meri nego ostali podnosioci opravdati postojanje višestrukih benefita za gledaoce na području cele Republike”.

To će uraditi, kako je navadeno, “prevashodno kroz objektivan i pravovremeni pristup u prenosu informacija, kroz sopstvenu produkciju programskih sadržaja kao dokaz ukupnih proizvodnih mogućnosti i raznovrsnost ponuđenih programskih žanrova na način da se zadovolje potrebe najšireg auditorijuma i ojača medijski pluralizam”.

“Savet je, prilikom odlučivanja, imao u vidu i da je razliku u donošenju odluke dala i činjenica prethodnog rada navedena četiri podnosioca i njihova ekonomska održivost, kao i činjenica da su emitovali program od 2006. i da su tokom 2015. u potpunosti ispunili način i vremenski raspored prelaska sa analognog na digitalno emitovanje i distribuciju programa (proces digitalizacije) i uložili sredstva kako bi napravili tehnološki iskorak ka digitalnoj transformaciji”, navodi se u saopštenju.

Savet REM-a je, kako je navedeno, “naročito cenio garancije koje su podnosioci naveli u predlogu programskog elaborata, koji će postati sastavni deo izdate dozvole”.

Garancije se odnose na to, kako je navdeno, “da će u narednom periodu dodatno unaprediti postojeći program, baviti se važnim društvenim pitanjima, raditi na zaštiti medijskog pluralizma i biti otvoreni za različita mišljenja, argumente i ideje u cilju podsticanja najšireg društvenog dijaloga”.

Televizije koje su dobile nacionalne frekvencije su dale garancije i da će, “doprineti daljem unapređenju medijskih standarda u oblasti informisanja, kulture i obrazovanja”.

“Imajući u vidu sve navedeno, Savet je doneo odluku potrebnom većinom glasova, shodno članu 96. Zakona o elektronskim medijima”, navodi se u saopštenju.

Integralna Odluka o dodeli dozvola biće objavljena na sajtu REM.

Prijave su bili podneli i televizije Vesti, BK , Una, Nova S, N1, K::CN Nacionalna, TV2, Tanjug, K1 i Kurir televizija.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x