Rešeno stambeno pitanje 94 izbegličke porodice u Novom Sadu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS/kirs.gov.rs
Podelite vest

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije saopštio je da su u Novom Sadu uručeni ključevi 94 novoizgrađena stana namenjena izbeglicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, koji su izgrađeni u okviru Regionalnog stambenog programa, potprojekat 9.

Ukupna bruto površina zgrade je 6.408,14 kvadratnih metara, a vrednost radova iznosila je 3.316.078,84 evra.  Gradnja je trajala približno godinu dana, a upotrebna dozvola izdata je 13. aprila 2023. godine.

Događaju su prisustvovali komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije Nataša Stanisavljević, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre, ambasadorka Republike Nemačke Anke Konrad,  zamenik Šefa misije OEBS u Srbiji Sara Groen, zamenik predstavnika Visokog komesara Stefani Krause, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd Dušan Kovačević, direktor Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš, predstavnici drugih donatora, državnih i međunarodnih organizacija i institucija.

Danas smo uručili ključeve stanova za 94 porodice iz Novog Sada. Dodela stambenih rešenja izbegličkim porodicama i pružanje novog doma ljudima koji su bili prisiljeni da napuste svoja ognjišta zbog sukoba, progona ili drugih teških okolnosti, je jedan od najvažnijih ciljeva Komesarijata, poručila je komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije Nataša Stanisavljević.

Porodice iz Novog Sada danas preduzimaju važan korak ka sigurnijem i boljem životu. Na ovaj način pokazujemo da Republika Srbija i Komesarijat za izbeglice i migracije brinu o izbeglim licima i nastavićemo uz podršku partnera da preduzimamo sve mere iz naše nadležnosti kako bismo obezbedili dostojan i trajan smeštaj za sve ugrožene porodice koji su morale da napuste svoje domove, istakla je ona.

U okviru Regionalnog stambenog programa, kako je precizirala, korisnicima je do sada dodeljeno ukupno 7.087 stambenih rešenja, od toga u Novom Sadu 765 stambenih rešenja, a od čega 616 putem Regionalnog stambenog programa.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x