Retrospektiva nagrađenih filmova Martovskog festivala u Kinoteci

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: promo DOB
Podelite vest

Od 29. marta do 1. aprila u  Jugoslovenskoj kinoteci ( Kosovska 11) gledaoci će moći da pogledaju izbor dosadašnjih lauerta. Martovski festival zvaničn opočinje sutra, 28. marta i traje do 2. aprila. Ovo je njegovo 70, jubilarn izdanje.

Martovski festival – 70. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog film biće održan od 28. marta do 2. aprila 2023. godine u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent događaja.

Povodom velikog jubileja, u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom i arhivima, filmskim centrima i istaknutim producentskim kućama u eksjugoslovenskim republikama, napravljen je  izbor nagrađenih filmova, mahom iz perioda nekada jedinstvene zemlje i kinematografije.

Nekada je program Martovskog festivala bio toliko jak da su selektori iz Oberhauzena, Krakova, Lajpciga i drugih značajnih festivala dokumentarnog filma i „kratkog metra“ dolazili na Martovski festrival da bi napravili selekcije svojih festivala.

“Publika Martovskog festivala biće u prilici da u kultnom bioskopu Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj odgleda sedam programskih celina u kojima će biti laureata iz bivših republika: Slovenije, Severne Makedonije i Hrvatske, kao i mešovitih slotova iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, gde dominiraju nekada vodeći producenti kakvi su bili: Neoplanta, Avala, Dunav film, Lovćen film, Zeta film, Sutjeska film… Posebno mesto u selekciji napravili smo za jednu od najstarijih filmskih kuća na Balkanu, VFC Zastava film koja obeležava 75 godina postojanja i čiji su autori i filmovi često dobijali nagrade na Martovskom festivalu”, poručili su organizatori,

Ulaznice za program LAUREATI MARTOVSKOG FESTIVALA mogu se nabaviti na blagajni Jugoslovenske kinoteke po ceni od 300 RSD za termin.
PROGRAM:

29.3. 2023.

18:00 Zagrebačka škola crtanog filma: Program obuhvata nagrađivane animirane filmove nastale u okviru produkcije Zagreb filma koje su potpisali neki od najznačajnijih autora Zagrebačke škole crtanog filma: Dušan Vukotić, Borivoj Dovniković- Bordo, Nedeljko Dragić i Joško Marušić. Među izabranim filmovima je i „Surogat“, kratki animirani film koji je jedini dobio Oskara u vreme nekadašnje Jugoslavije 1962. godine.

 30.3. 2023.

18:00 Laureati 1: U ovom slotu kombinujemo autore iz Crne Gore, različitih generacija: Velju Stojanovića, Baneta Bastaća, Momira Matovića, sa kultnim autorima iz Srbije: Sašom Petrovićem, Žilnikom, Karpom Godinom, Makavejevim, Vlatkom Gilićem, pri čemu su neki od njih, kao što je to slučaj sa Makavejevim, snimali za bosanskohercegovačkog producenta. Ne slučajno, čast da otvori ovu programsku celinu pripala je filmu „Mrtvi grad“, Velimira Stojanovića koji je na prvom festivalu, odnosno jedinstvenoj reviji jugoslovenskog filma koja je održana u Puli 1954. godine, dobio nagradu kritike.

20:00 VFC Zastava film: Posebno mesto u ovoj  selekciji napravili smo za jednu od najstarijih filmskih kuća na Balkanu, VFC Zastava film koja obeležava 75 godina postojanja i čiji su autori i filmovi često dobijali najvažnije nagrade na Martovskom festivalu, uključujući i Gran pri za najbolji film. Selekcija obuhvata osim radova klasika našeg kratkog metra i filmskog dokumentarca, kakvi su Zaninović i Golubović, i filmove koji su nastali nakon raspada SFRJ.

31.3.2023.

18:00 Makedonski laureati: Uz podršku  Kinoteke Severne Makedonije i, naravno,  Jugoslovenske kinoteke, predstavljamo i programsku celinu makedonskih  dobitnika nagrada na Martovskom festivalu, gde su zastupljeni neki od najznačajnijih autora koji vode poreklo sa tog područja: Dimitrie Osmanli, Trajče i Stole Popov koji su imali velike uspehe na nekadašnjem Martovskom festivalu.

20:00 Laureati 2: U ovom, takođe kombinovanom, slotu, prisutni su klasici, od nedavno preminulog Puriše Đorđevića, preko Vladimira Pogačića, Saše Petrovića i genijalnog kritičara Vicka Raspora, sve do još aktivnih autora različitih generacija, kao što su: Želimir Žilnik, Vlatko Gilić, Stefan Đelineo…

1.4.2023.

18:00 Laureati iz Slovenije: Nagrađeni filmovi iz Slovenije koji, takođe, obuhvataju neke od najznačajnijh slovenačkih autora.

20:00 Dugometražni dokumentarni filmovi Dunav filma: Autori i filmovi Dunav filma imali su mnogo uspeha na Martovskom festivalu, a u ovom slotu želimo da pokažemo da je, iako je u istoriji Martovskog festivala prednjačio „kratki metar“, u svim fazama ovog festivala bilo i izuzetnih dugometražnih dokumentaraca. Ovde su dva ostvarenja koja su režirali klasici, Krsto Škanata i Milenko Štrbac. Po mnogima je „Kiše zemlje moje“, jedan od naših najboljih dokumentaraca svih vremena.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x